Egy Holdon álló asztronautáról készített illusztráció

Kanada szerint az űrhajósok nem gyilkolhatják többé egymást

A kanadai kormány becsempészett egy büntető törvénykönyv-módosítást a 2022-es szövetségi költségvetésbe, mely szerint az ország űrhajósai bűnt követnek el, ha a világűrben kárt tesznek egymásban. Miért volt szükséges ez a lépés?


A leírtak kimondják, hogy azokat a Kanadából származó űrhajósokat, akik a világűrben tartózkodva bűnt követnek el, az ország törvényei szerint kell elítélni. A javaslat körüli fennforgást az okozza, hogy az olvasók szerint egyértelműnek kellene lennie, hogy a világűrben elkövetett gyilkosság vagy egyéb kártétel is bűnös cselekedetnek minősíthető.

„A legénység olyan kanadai tagja, aki egy űrrepülés során Kanadán kívül olyan cselekményt vagy mulasztást követ el, amely, ha Kanadában követnék el, bűncselekménynek minősülne, úgy kell tekinteni, hogy a cselekményt vagy mulasztást Kanadában követte el"

— olvashatjuk a törvényjavaslat szövegét a Futurism cikkében.

A valóságban viszont igazán összetett háttere van a pontosításnak. Kanada 1998-ban aláírt egy szerződést, mely kötelezi űrhajósait a kanadai büntetőjog hatálya alá, azonban átolvasva koránt sem egyértelműek a kiszabott szabályozások azzal kapcsolatban, hogy más nemzetek hősei ellen elkövetve is érvényesülnek-e a törvények.

Ezt azért volt szükséges leszögezni, mert a közeljövőben minden eddiginél több civil utas látogathat a világűrbe, így oda is kellenek az emberek által megalkotott szabályok. A kanadai kormány mindemellett arra is készülhet a bebiztosítással, hogy részt vesz a NASA Lunar Gateway projektben, az amerikai űrügynökség Hold körüli pályára tervezett űrállomásában.

A 80-as évek közepe óta kilenc kanadai utazott az űrbe, viszont mivel az ország egyre jobban kiveszi a részét a NASA űrprogramjaiban, így a következő generációkból kikerülő űrutazóknak jobban kell figyelniük cselekedeteikre, mivel az odakint elkövetett tetteik súlyos következményekkel járhatnak a visszatérést követően.

Nyitókép: Shutterstock