Egy üstökös

Üstökös okozhatta egy hatalmas indián kultúra kihalását

Nagyjából 1500 évvel ezelőtt az Egyesült Államok déli részén élt egy — rengeteg lakossal rendelkező — közösség, a Hopewell-kultúra. A virágzó és jó ütemben fejlődő törzs ma már nem létezik, hanyatlására pedig mai napig keresik a választ. Nemrég új magyarázatot találtak a kutatók.


Egészen mostanáig háborúkkal vagy éghajlatváltozással magyarázták a társadalom eltűnését, egy kutatócsoport viszont egy földöntúli eseményt nevezett meg, mint a katasztrófa okozójaként. A ScienceAlert cikke szerint három állam tizenegy különböző régészeti lelőhelyén dolgoztak a szakértők, és egyaránt mindegyiken kimagasló mennyiségű irídiumot és platinát találtak.

Ezekből arra következtetnek, hogy egy meteor vagy üstökös haladhatott el a terület feletti égbolton nagyjából i.u. 252 és 383 között. Az égi jelenség törmelékei belecsapódhattak a földbe, ezáltal olyan légkitörést okozva, amely mélyreható és pusztító hatással lehetett a környezetre.

Egy \u00fcst\u00f6k\u00f6s az \u00e9gbolton

Fotó: Unsplash/Justin W

A helyi történelmi feljegyzések és emlékek rengeteg utalást tesznek egy nem mindennapi eseményről, valamint az ásatások során meteoritok anyagaiból készült eszközöket és ékszereket fedeztek fel. Emellett a ma élő törzsek közül nagyon sokan számolnak be olyan ősi történetekről, melyek szintén valami jelentős eseményre utalhatnak.

„A miamik egy szarvas kígyóról mesélnek, amely átrepült az égen, és köveket dobott a földre, mielőtt a folyóba zuhant. Amikor egy üstököst látunk a levegőben átrepülni, úgy néz ki, mint egy nagy kígyó. A shawnee-k egy égi párducra hivatkoznak, amelynek ereje volt erdőket letarolni, az ottawák pedig egy olyan időről beszélnek, amikor a Nap leesett az égről”

— mondja Kenneth Tankersley, antropológus.

A friss tanulmányok állításai szerint ez a meteorhullás hozzávetőlegesen 23 828 négyzetkilométer átmérőjű tűzvészt okozhatott a környéken, ezt pedig az üledékben található faszénréteggel lehet bizonyítani, mely intenzív és hatalmas hőséggel teli időszakról árulkodik. A továbbiakban is nagyon sok kérdés marad megválaszolatlanul, ezért további kutatásokat terveznek az esemény pontosabb megértéshez.

Nyitókép: Unsplash/Justin W