Kutyasétáltatás

Ezt okozhatja a szervezeteddel a vacsora utáni séta

Egy gyors étkezés utáni séta is javíthat az egészségen, ráadásul nem csak a fizikain. Cikkünkben a vacsora utáni séta 6 előnyét gyűjtöttük össze.

1. Segíti az emésztést

A vacsora gyakran a legnehezebben emészthető étkezés, mivel általában már nem igazán mozgunk. A rendszeres tempójú séta a szív- és érrendszeri edzés alacsony terhelésű formája, így serkentve a vérkeringést, elősegítve az ételek átjutását az emésztőrendszeren és stimulálva a bélrendszert, ami megelőzi az emésztési problémákat.

Az evés utáni könnyű mozgásról bebizonyosodott, hogy a gyomorégéstől kezdve az irritábilis bél szindrómán (IBS) és a divertikuláris betegségeken át a székrekedésig, mindent megelőz. Emellett segíthet a puffadáson is.

2. Kalóriát éget

Sokak számára a vacsora gyakran a nap legfontosabb étkezése, mely gyakran kalóriadús. Egy esti séta ellensúlyozhatja a hatást. Bár nem számít intenzív tevékenységnek, a séta segít aktívan tartani az anyagcserét és növeli az általános fizikai erőnlétet, valamint a hosszas ülés néhány negatív hatását is ellensúlyozhatja.

3. Csökkenti a stresszt

A vacsora utáni séta nemcsak a testre, hanem az elmére is jótékony hatással van. A minden napi stressz után a séta segít ellazulni és megnyugodni, ráadásul a testmozgás endorfinok termelésére serkenti az agyat, így a rossz hangulat javításában is hatékony.

4. Javítja az alvás minőségét

Az elégtelen alvás vagy a rossz alvásminőség nemcsak az ébrenlét alatti energiaszintre van hatással, hanem a szakértők szerint rossz étkezési és életmódbeli szokásokhoz, valamint megnövekedett stresszszinthez is vezethet. A krónikus alváshiány hosszú távon olyan egészségügyi problémákkal hozható összefüggésbe, mint a szívbetegségek, a magas vérnyomás, a depresszió és a cukorbetegség.

A vacsora utáni séta segíthet szabályozni a cirkadián ritmust, így felkészíti a szervezetet a mély, megszakítás nélküli alvásra.

5. Támogatja a szív- és érrendszeri egészséget

A rendszeres testmozgás az egyik legfontosabb gyakorlat a szív és a keringési rendszer egészsége szempontjából. A séta alacsony terhelésű, de hasznos kardió gyakorlat, elősegíti a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást és a szívproblémák kockázatát.

6. Szabályozza a vércukorszintet

A séta segít stabilizálni a vércukorszintet, és javítja az inzulinra, a vércukorszintet csökkentő hormonra való érzékenységet.

(Vogue)

Nyitókép: Shutterstock