Színes faockákra rajzolt különböző érzelmek

A pandémia tényleg megváltoztatott minket, és nem pozitív irányba

Úgy tűnik, hogy a koronavírus-járvány egyik hatása az volt, hogy sokan rosszkedvűbbekké váltunk, gyakran olyannyira, hogy neurotikusabbak és kevésbé kellemesebbek lettünk.

Egy új tanulmány szerint, amelyben 7109, 18 és 90 év közötti ember vett részt, az elmozdulás a fiatalabb felnőtteknél volt a legszembetűnőbb. A kutatásba bevont idősebbek körében nem volt statisztikailag szignifikáns változás.

Míg korábbi kutatások azt sugallták, hogy a kollektívan stresszes, de lokalizált események – például egy természeti katasztrófa – nem mozdítják el a legtöbb személyiségjegyet, ez a tanulmány azt mutatja, hogy a globális környezeti nyomás valóban okozhat változást.

„A világjárvány elején korlátozott személyiségváltozás volt tapasztalható, de 2021-től kezdve szembetűnő változások következtek be. Leginkább a fiatal felnőttek személyisége változott a leginkább, a neuroticizmus jelentős növekedésével, valamint az elfogadhatóság és a lelkiismeretesség csökkenésével. Vagyis a fiatal felnőttek rosszkedvűbbek és stresszre hajlamosabbak, kevésbé együttműködők és bizalomgerjesztők, valamint kevésbé visszafogottak és felelősségteljesek lettek”

– idézi a tanulmány szerzőit a ScienceAlert.

A kutatók a Big Five személyiségvonás-modellt – amely a neuroticizmust, az extrovertáltságot, a nyitottságot, az elfogadhatóságot és a lelkiismeretességet foglalja magában – használták a vizsgálatban résztvevők értékeléséhez. Az extrovertáltság volt az egyik olyan vonás, amely összességében csökkenést mutatott.

Figyelembe véve a világot végigsöprő zárlatokat, amelyek korlátozták, hogy milyen gyakran mehetünk ki, és találkozhatunk szemtől-szemben más emberekkel, talán nem meglepő, hogy végül kevésbé lettünk extrovertáltak – ez a tulajdonság a kifelé forduláshoz és a másokkal való kapcsolatteremtésből származó örömhöz kapcsolódik.

A nyitottság egy másik olyan tulajdonság, amely a világjárvány után kevésbé tűnik elterjedtnek.

A kutatók arról számolnak be, hogy a személyiségváltozások összességében véve általában több évbe telik, mire bekövetkeznek.

„A változások körülbelül egytizednyi standard eltérést jelentettek, ami körülbelül egy évtizednyi normatív személyiségváltozásnak felel meg”

– írják a kutatók közzétett tanulmányukban.

Érdekes módon az extraverzió, a nyitottság, az elfogadhatóság és a lelkiismeretesség csökkenése 2021 és 2022 folyamán következett be, de 2020-ban nem volt szignifikáns. Ez arra utal, hogy a stresszhatások a világjárvány előrehaladtával másképp alakultak, vagy hogy késleltetve reagáltunk rájuk.

A korcsoportok mellett a spanyolajkú és latin-amerikai népességben is jelentősebb különbségek mutatkoztak, mind a személyiségben bekövetkezett elmozdulások időzítése (korábban következtek be), mind az extraverzió, a nyitottság és a lelkiismeretesség csökkenésének szintje tekintetében.

Mint a kutatók megjegyzik, ez azt jelzi, hogy a világjárvány okozta stressz nem oszlott meg egyenlően, és hogy a közösség egyes részei jobban jártak, mint mások a COVID pénzügyi költségei és a kockázatok elkerülésének egyszerűsége tekintetében.

A következő kérdés az, hogy ezek a változások valószínűleg mennyire lesznek tartósak: vajon évekig tartanak-e, vagy a személyiségünk vissza tud-e pattanni a korábbi állapothoz hasonló állapotba? Ennek fontos kihatásai vannak a mentális és fizikai egészségünkre.

„Még nem tudjuk, hogy ezek a változások átmenetiek vagy tartósak lesznek-e, de ha tartósan fennmaradnak, hosszú távú következményei lehetnek. A neuroticizmus és a lelkiismeretesség előrejelzi a mentális és fizikai egészséget, valamint a kapcsolatokat és az oktatási és foglalkozási eredményeket, és az e tulajdonságokban megfigyelt változások növelhetik a rosszabb eredmények kockázatát”

– mondta el Angelina Sutin, a Floridai Állami Egyetem viselkedéskutatója.

Nyitókép: Shutterstock