Vegetáriánus ételek az asztalon

A vegetáriánus étrend növelheti a depresszió kockázatát?

Egy új kutatás szerint több mentális egészségügyi kihívást tapasztalhatnak azok, akik teljesen kihagyják táplálkozásukból a húst, de biztos így van ez?

A növényi alapú étrend egészségügyi előnyei újra és újra bebizonyosodtak. Azok, akik növényi étrendet követnek, hajlamosak megtapasztalni a következőket:

  • Csökken a krónikus betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek kockázata
  • Alacsonyabb kockázatot jelentenek bizonyos rákos megbetegedésekre
  • Lehetséges fogyás (vagy könnyebb súlytartás)
  • Hosszabb élettartam

Egy új, a Journal of Affective Disorders című folyóiratban most megjelent tanulmány azonban azt sugallja, hogy azok, akik teljesen kihagyják a húst – vagyis a vegetáriánusok és vegánok – több mentális egészségügyi kihívást tapasztalhatnak, írja az EatingWell.

A kutatók azt találták, hogy a húsmentes étrendet követő brazil felnőttek körülbelül kétszer olyan gyakran tapasztaltak „depressziós epizódokat”, mint húsevő társaik. Több egészségügyi szakértő azonban megkérdőjelezi ezeket az eredményeket.

A következtetés levonásához a kutatók 14 216, 35-74 év közötti brazil felnőttet kérdeztek meg, hogy töltsenek ki egy étkezési gyakorisági kérdőívet, amelyből aztán megnézték, hogy követnek-e húsmentes étrendet. A Clinical Interview Schedule-Revised nevű vizsgálattal szintén megkérdezték a résztvevőket, hogy megtudják, (milyen gyakran) tapasztaltak-e és depressziós epizódokat.

A tudósok megállapították, hogy az alkoholfogyasztástól, a dohányzási státusztól, a testmérettől és az aktivitási szinttől függetlenül azok, akik húsmentes étrendet követtek, kétszer olyan gyakran számoltak be depressziós epizódokról. (Ezt egyébként az amerikai Anxiety and Depression Association of America szervezet úgy definiálja, mint alacsony hangulat, csökkent érdeklődés vagy öröm a mindennapi tevékenységek iránt, és a depresszió egyéb tüneteinek megtapasztalása.

Ha ez két hétig vagy tovább tart, akkor „súlyos depressziós epizódként”definiálják – magyarázza a National Institute of Mental Health.

Az eredmények pontos oka nem világos, ismerik el a tanulmány szerzői, és a kutatás módszere nem elég erős ahhoz, hogy ok-okozati összefüggést bizonyítsanak. Minden adatot önbevallás útján gyűjtöttek, amelyek köztudottan pontatlanok, és minden bizonnyal más tényezők is szerepet játszhatnak. Például ...

  • Valaki nagyobb valószínűséggel próbál ki egy új étkezési stílust, például a vegetarianizmust, ha már depressziós tüneteket tapasztal, és keresi a módját, hogy jobban érezze magát?
  • Lehet, hogy ez összefüggésben van a vizsgálat helyszínével, Brazíliával és azzal a ténnyel, hogy a hús a kulturális örökségük nagy részét képezi, és ez ahhoz vezethet, hogy valaki elszigeteltnek érzi magát, ha nem osztozik a családi asztalnál elfogyasztott ételeken?
  • Vagy talán néhány résztvevőnek a családjában mentális egészségügyi kihívásokról volt szó? Úgy tűnik, hogy nem érdeklődtek.

A vizsgálat egészében is rendkívül kevés volt a húsmentes étkezők száma: a 14 000 főből mindössze 82 fő, azaz 0,6%. A szerzők elismerik, hogy valószínűleg nem találtak reprezentatív mintát, mivel a brazilok 5-14%-a állítja, hogy vegetáriánus étrendet követ. Függetlenül attól, hogy a brazilok étrendjét összességében méltányosan ábrázolták-e, a vizsgálatban részt vevő húsmentes étkezők aránya olyan alacsony, hogy rendkívül nehéz bizonyítani, hogy az eredmények elég jelentősek ahhoz, hogy általános érvényűek legyenek.

A szerzők elmagyarázzák, hogy más étrendi tényezőket, köztük a fehérje- és mikrotápanyag-bevitelt is korrigálták, hogy megpróbálják kiegyenlíteni. Ennek eredményeként úgy vélik, hogy a tápanyaghiány nem magyarázza a húsmentes étkezés és az általános hangulat közötti kapcsolatot. Ehelyett azt javasolják, hogy más tudósok folytassák a témában való elmélyülést, hogy megpróbálják megmagyarázni a miérteket.

Ennek ellenére más orvosszakértők elismerik, hogy a vegetáriánusok és vegánok számos olyan tápanyagban szenvedhetnek hiányt, amelyek a mentális egészséggel kapcsolatosak. Az általános hangulatot, a szorongás és/vagy depresszió szintjét, a stresszt, az alvást, a memóriát és a figyelmet mind befolyásolhatja az olyan tápanyagok szintje, mint a B12-vitamin, az omega-3 zsírsavak, a cink, a magnézium, a szelén és bizonyos aminosavak (fehérje építőkövek), bizonyos enzimek és fehérjék.

Egy másik, 6578 francia résztvevő bevonásával végzett, 2022 májusában a Journal of Health, Population and Nature című folyóiratban nemrég megjelent tanulmány nem jelentett kapcsolatot a húsmentes étrend és a depresszió és a szorongás valószínűsége között. A Nutrition Bulletin című folyóiratban 2022 januárjában közzétett 23 tanulmány metaanalízise szerint egyszerűen nincs elég bizonyíték egyik irányba sem ahhoz, hogy a húsmentes étrendet a depresszió vagy a szorongás arányának bármilyen elmozdulásával hozzák összefüggésbe.

Nyitókép: Shutterstock