Fiatal nő zöldség salátát készít

A vegetáriánus nőknél nagyobb a csípőtörés kockázata

Egy több mint 26 000 középkorú brit nő bevonásával készült tanulmány szerint a vegetáriánus étrendet követőknél 33%-kal magasabb volt a csípőtörés kockázata, mint a rendszeres húsevőknél.


A Leedsi Egyetem a BMC Medicine című folyóiratban megjelent kutatása az alkalmi húsevők; a pescatariánusok, azaz a halat, de húst nem evők; és a vegetáriánusok csípőtörés-kockázatát vizsgálta a rendszeres húsevőkhöz képest.

A 26 318 nő közül nagyjából 20 év alatt 822 csípőtöréses esetet figyeltek meg, ez a minta populációjának alig több mint 3%-át jelentette. Az olyan tényezők, mint a dohányzás és az életkor figyelembevétele után a vegetáriánusok voltak az egyetlen olyan táplálkozási csoport, ahol a csípőtörés kockázata megemelkedett.

Ez az írás egyike azon nagyon kevés tanulmánynak, amely összehasonlította a csípőtörés kockázatát a vegetáriánusok és a húsevők körében, ahol a csípőtörés előfordulását kórházi nyilvántartásokból igazolták.

A tudósok hangsúlyozzák, hogy további kutatásokra van szükség annak pontos okait illetően, hogy a vegetáriánusoknál miért volt nagyobb a csípőtörés kockázata.

„Tanulmányunk rávilágít a csípőtáji törés kockázatával kapcsolatos lehetséges aggályokra a vegetáriánus étrendet követő nők esetében. Ugyanakkor nem figyelmeztetjük az embereket arra, hogy hagyjanak fel a vegetáriánus étrenddel. Mint minden étrend esetében, itt is fontos, hogy tisztában legyünk a személyes körülményekkel és azzal, hogy milyen tápanyagokra van szükség a kiegyensúlyozott, egészséges életmódhoz. A vegetáriánus étrend személyenként nagyon eltérő lehet, és lehet egészséges vagy egészségtelen, csakúgy, mint az állati termékeket tartalmazó étrend”

– mondta el James Webster, a tanulmány vezető szerzője és a leedsi Élelmiszertudományi és Táplálkozástudományi Iskola doktori kutatója a Medical Xpressnek.

Hozzátette, aggasztó azonban, hogy a vegetáriánus étrendben gyakran alacsonyabb a csontok és az izmok egészségével összefüggő tápanyagok bevitele. Az ilyen típusú tápanyagok, mint például a fehérje, a kalcium és más mikrotápanyagok általában nagyobb mennyiségben fordulnak elő a húsban és más állati termékekben, mint a növényekben.

„Ezeknek a tápanyagoknak az alacsony bevitele alacsonyabb csontsűrűséghez és izomtömeghez vezethet, ami hajlamosabbá tehet a csípőtáji törés kockázatára. Ezért különösen fontos, hogy további kutatások révén jobban megértsük a vegetáriánusok fokozott kockázatát kiváltó tényezőket, legyen szó akár bizonyos tápanyaghiányokról, akár a testsúlyszabályozásról, hogy segíthessük az embereket az egészséges választásban.”

A vegetáriánus étrend az utóbbi években egyre népszerűbbé vált, és a YouGov 2021-es felmérése szerint az Egyesült Királyságban a vegetáriánus lakosság aránya nagyjából 5-7%. Gyakran egészségesebb táplálkozási lehetőségnek tekintik, mivel korábbi bizonyítékok szerint a vegetáriánus étrend számos krónikus betegség, köztük a cukorbetegség, a szívbetegség és a rák kockázatát csökkentheti a mindenevő étrenddel összehasonlítva.

Az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében világszerte az állati termékek fogyasztásának csökkentésére szólítanak fel. A vegetáriánusok csípőtörési kockázatának megértése ezért egyre fontosabbá válik a közegészségügy szempontjából.

Janet Cade professzor, a tanulmány társszerzője és a leedsi Élelmiszertudományi és Táplálkozástudományi Iskola táplálkozás epidemiológiai csoportjának vezetője elmondta, hogy a csípőtáji törés globális egészségügyi probléma, amely magas gazdasági költségekkel jár, függetlenségvesztéssel jár, csökkenti az életminőséget, és növeli más egészségügyi problémák kockázatát.

„A növényi alapú étrendet összefüggésbe hozták a csontok rossz egészségével, de a csípőtörés kockázatával való összefüggésekről eddig nem volt elegendő bizonyíték. Ez a tanulmány fontos lépés annak megértésében, hogy a növényi alapú étrend hosszú távon milyen potenciális kockázatot jelenthet, és mit lehet tenni e kockázatok mérséklése érdekében”

– jegyezte meg Cade.

A kutatócsoport a UK Women's Cohort Study adatait használta fel az étrend és a csípőtörés kockázata közötti lehetséges összefüggések vizsgálatához. A középkorú nők országos kohorszát a Leedsi Egyetemen hozták létre az étrend és a krónikus betegségek közötti összefüggések feltárására, és a különböző étkezési szokások széles skáláját öleli fel. Az étrendi információkat étkezési gyakorisági kérdőívvel gyűjtötték, és a nők egy részmintáján 4 napos étkezési naplóval validálták.

A kohorszvizsgálatba való felvételük idején a nők életkora 35 és 69 év között volt.

Az alacsony BMI hatása

A kutatócsoport megállapította, hogy a vegetáriánusok átlagos BMI-je valamivel alacsonyabb volt, mint a rendszeres húsevőké. Korábbi kutatások összefüggést mutattak ki az alacsony BMI és a csípőtörés magas kockázata között.

Az alacsonyabb BMI azt jelezheti, hogy az emberek alultápláltak, ami rosszabb csont- és izomegészséget, valamint a csípőtáji törés magasabb kockázatát jelentheti. További vizsgálatokra van szükség annak megállapítására, hogy az alacsony BMI az oka-e a vegetáriánusoknál megfigyelt magasabb kockázatnak.

„Ez a tanulmány csak egy része annak a szélesebb képnek, amely az étrendről és az egészséges csontokról és izmokról szól idősebb korban. További kutatásokra van szükség annak megerősítésére, hogy a férfiak esetében is hasonló eredményekre lehet-e számítani, a testsúly szerepének feltárására, valamint a vegetáriánusok és a húsevők eltérő eredményeinek okainak azonosítására”

– mondta el Dr. Darren Greenwood, a tanulmány társszerzője, a leedsi orvosi kar biostatisztikusa.

Nyitókép: Shutterstock