Lábára naptejet kenő női kéz a medence partján

Az örök vegyi anyagok átszivárognak az emberi bőrön

Az emberi környezetszennyezés egy elkerülhetetlen formája olyan módon szivárog be a testünkbe, amire soha nem is gondoltunk.

A Birminghami Egyetem tudósai az emberi szövetek modelljeinek segítségével kimutatták, hogy az olyan örök vegyi anyagok, mint a PFAS-ek (per- és polifluorozott alkil-anyagok), meglepő módon képesek áthatolni a bőrünkön.

Amikor több mint fél évszázaddal ezelőtt először létrehozták ezeket a makacsul tartós anyagokat, az olyan vállalatok, mint a Teflont is gyártó a DuPont, tisztában voltak azzal, hogy néhány ilyen tapadásmentes, vízálló anyag belélegezve erősen mérgező, lenyelve pedig mérsékelten mérgező.

Már 1961-ben titokban őrzött vállalati dokumentumokból kiderül, hogy a Teflon vezető toxikológusa tudta, hogy a hosszú élettartamú PFAS-ek egyes típusai nem érintkezhetnek a bőrrel.

Független tudósok csak most kezdik kimutatni, hogy a bőr a legelterjedtebb és legjobban tanulmányozott PFAS vegyi anyagok közül néhánynak jelentős expozíciós forrása.

Napjainkban a PFAS-ek számos, kifejezetten a bőrünkre tervezett termékben megtalálhatók, beleértve a kozmetikumokat, például a naptejeket, hidratáló krémeket és tisztítószereket.

Oddný Ragnarsdóttir környezetkutató a ScienceAlertnek elmondta, hogy korábban elvetették annak lehetőségét, hogy ezek a vegyi anyagok képesek felszívódni a bőrön keresztül, mivel a molekulák ionizáltak.

„Úgy gondolták, hogy az elektromos töltés, amely a víz és a foltok taszításának képességét adja, egyben képtelenné teszi őket arra is, hogy áthatoljanak a bőrmembránon”

– fogalmazott.

A Ragnarsdóttir és csapata által végzett kísérletek azt sugallják, hogy ez azonban nem feltétlenül igaz minden esetben.

Ma már több mint 12 000 ismert PFAS-változatot tartanak számon a forgalomban, de jelenleg a tudósok nem tudnak eleget arról, hogyan kapcsolódnak a kozmetikai termékek a véráramban lévő örökkévaló vegyi anyagokhoz, illetve hogy ezek a szennyező anyagok mérgező hatással vannak-e a szervezetben, és milyen szintű expozíció esetén.

A kutatók vizsgálatukban a 17 leggyakoribb és legtöbbet vizsgált vegyi anyagot elemezték. Az anyagok mindegyikét egy 3D-s emberi bőrmodellre vitték fel, amelyet úgy terveztek, hogy utánozza a valódi emberi bőrt, és a csapat figyelte, hogy melyek szívódnak fel.

A vizsgált PFAS-ek közül 15 szivárgott be a bőrmodellbe 36 órán belül. Az egyik tesztelt, különösen aggasztó vegyi anyag a PFOA (perfluoroktánsav) elég mérgező ahhoz, hogy a 2000-es évek elején kivonták a termelésből az Egyesült Államokban – de nem azelőtt, hogy messzire elterjedt volna a környezetben, mivel még mindig rendszeresen felbukkan a csapvízben.

2023-ban az ENSZ Stockholmi Egyezménye értelmében a PFOA-t világszerte betiltották, mivel lenyelve vagy belélegezve rákkeltő hatású. Most úgy tűnik azonban, hogy a vegyi anyag a bőrön keresztül is felszívódhat.

A tanulmányban szereplő modellre kent PFOA nagyjából 13,5 százaléka jutott a véráramba, 38 százalék pedig a bőrbe áztatva maradt, ahol később könnyen bekerülhetett a véráramba.

Egy nemrég készült, egyetlen férfi önkéntes bevonásával készült tanulmány egyértelműen bizonyította, hogy ha a PFOA jelen van a fényvédő krémekben (ahogyan néha előfordul), akkor a termékből örökre felszívódhatnak a bőrbe és a véráramba a vegyi anyagok.

„Nagyon valószínű, hogy a felszívódott [PFOA] egy része a vérből más folyadékokba és szövetekbe is eloszlik. Az emberekre vonatkozóan azonban csak nagyon kevés jelentés áll rendelkezésre a PFAS-ek szervekben és vérben mért szintjéről”

– sugallják a közelmúltbeli bőrmodell-tanulmány szerzői.

A PFOA-t ma már örökké rövidebb szénláncú vegyi anyagokkal helyettesítették, de aggasztó az a tény, hogy a legújabb kutatások szerint minél hosszabb a lánc, annál kevésbé szívódik fel a bőrbe.

Az egyik ilyen újabb, rövidebb láncú vegyi anyag, a perfluor-pentánsav (PFPeA) négyszer olyan gyorsan szívódott fel a bőrbe, mint a PFOA. Az általában élelmiszercsomagolásban használatos PFPeA egérmodellekben szisztémás toxicitást mutatott a bőrre kerülve. Az ilyen vegyi anyagok közvetlen embereken történő tesztelése azonban etikailag aggályos, míg a 3D-s bőrmodell hasznos vizsgálati lehetőséget biztosít anélkül, hogy bárkit is veszélynek tennének ki.

Az év elején a technikával kimutatták, hogy néhány más, közismerten nehezen lebomló, mérgező égésgátlókban használt vegyi anyag, az úgynevezett polibrómozott difenil-éterek (PBDE-k) egy napon belül beszivároghatnak a bőrbe és bekerülhetnek a véráramba.

Nyitókép: Shutterstock