Egy ember az égboltot kémleli

Érdemes megnézni: a Vénusz és a Jupiter szinte összeütközik a héten

Mostanában a koránkelők kifejezetten szerencsések, hiszen több látványos égi jelenségnek is szemtanúi lehetnek. A múlt héten például látható volt négy bolygó együttállása is, pár nap múlva pedig az lesz megpillantható, ahogyan a Vénusz és a Jupiter „majdnem összeütközik" a hajnali órákban.


A NASA beszámolója szerint a két égitest ezúttal hihetetlenül közel kerül egymáshoz, mely a Földről kémlelve úgy néz majd ki, mintha összeütköznének. Ez azonban csak látszat, hiszen a világűr mércéjével mérve még csak egymás közelébe sem érnek.

A távcsővel vagy teleszkóppal rendelkező emberek számára sokkal látványosabb lesz a jelenség. A két óriás 0,2 fok távolságra lesz egymástól a legközelebbi pontjukon, ez pedig valamivel kevesebb, mint a telihold szögtávolsága.

Tehát összeütközésre egyáltalán nem kell számítani. A legvalószínűbb karambol, ami a világűrben történhet két égitest között a közeljövőben, az valószínűleg a Jupiter és a 79 holdjának egyike között történne, melyek legnagyobbika meghaladja a Merkúr méreteit.

Az eseményt május 30-án a hajnali órákban lehet megcsodálni, illetve az estéhez közeledve is jól látható lesz. A legközelebbi pontot pedig a délután egy fele érik majd el. Szakértők szerint a Vénusz -4, a Jupiter pedig -2,1 magnitúdón ragyog majd, a telihold ehhez képest -12,7 fényességgel látható, de ennek ellenére is jól látszik majd.

Az utóbbi időben ez a második hatalmas együttállás, melyet a csillagászok epekedve várnak, ugyanis április elsején a Mars és a Szaturnusz közelítette meg egymást hasonlóképp. E kettő egyesülés egyike sem vetekszik a Szaturnusz és a Vénusz közötti közeledéssel, amelyet 2020 végén lehetett megtekinteni az éjszakai égbolton.

Június 24-én a Naprendszer összes bolygója – Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter, Szaturnusz, Neptunusz és Uránusz – mindezeknél egy sokkal robusztusabb bolygóegyüttállásban vesz majd részt. Az ilyen szenzációk nagyon ritkák, hiszen 2005 óta csupán háromszor történt ilyesmi, így mindenképp megéri egy kicsivel korábban kipattanni az ágyból.

Nyitókép: Unsplash/Greg Rakozy

Forrás: ScienceAlert