Vércukormérőt használó férfi kéz

Napi két kanál ebből az alap élelmiszerből javítja a vércukor- és koleszterinszintet

Egy új tanulmány szerint két evőkanál méz segíthet a vércukorszint kiegyensúlyozásában és a koleszterinszint javításában.

A szakértők úgy gondolják, hogy a hozzáadott édesítőszerek, mint a teában lévő cukor, mézzel való helyettesítése az étrendben csökkentheti a túl sok cukor fogyasztásával összefüggő betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek és a nem alkoholos zsírmájbetegség kockázatát, olvasható az Independent cikkében.

A kanadai University of Toronto kutatói 18, több mint 1.100 résztvevő bevonásával készült kísérlet eredményeit elemezték, és megállapították, hogy az egyetlen virágforrásból származó nyers méz volt a legjobb hatással a szervezetre, csökkentette az éhgyomri vércukorszintet és az alacsony sűrűségű lipoprotein (rossz koleszterin) számát a vérben.

A mézfogyasztás továbbá emelte a nagy sűrűségű lipoproteineket (jó koleszterin), és a gyulladás javulásának jeleit mutatta.

A vizsgálatban résztvevő összes személy általánosan egészséges étrendet követett és a napi kalóriabevitelük maximum 10 százaléka állt cukorból. A kutatás azt találta, hogy az egyetlen virágforrásból származó méz következetesen semleges vagy jótékony hatással volt a szervezetre.

A résztvevőknek átlagosan 40 gramm vagy 2 teáskanál mézet kellett fogyasztaniuk naponta, összesen nyolc héten keresztül.

Az előnyök nagy részét azoknál a kísérleti személyeknél figyelték meg, akik hamis akácfából vagy fekete sáskából származó nyers mézet fogyasztottak. Azonban a méz számos jótékony egészségügyi hatását elveszítette, miután 65 °C feletti hőmérsékletre melegítették.

Tauseef Khan, a University of Toronto orvosi karának vezető kutatója elmondta, hogy az eredmények meglepőek voltak, mivel a méz körülbelül 80% cukorból áll.

„De a méz szintén összetett kompozíciója a gyakori és ritka cukrok, fehérjék, szerves savak és egyéb bioaktív vegyületeknek is, melyeknek nagy valószínűséggel egészségügyi előnyei vannak”

– fogalmazott.

A szakértők elmondása szerint az eredmények kimutatták, hogy nem minden cukrot kell egyformán kezelnie az egészségügyi és táplálkozási tisztviselőknek.

„Nem azt mondjuk, hogy kezdj el mézet fogyasztani, ha éppen kerülöd a cukrot. A tanulság inkább a helyettesítésről szól – ha asztali cukrot, cukorszirupot vagy más édesítőt használsz, cseréld le azokat mézre a kardiometabolikus kockázatok csökkentése érdekében.”

Nyitókép: Shutterstock