Omlett friss rukkolával, paradicsommal és lazaccal

Ezek a finom ételek rendben tartják a vércukorszintet

Ha hiányzik egy kis inspiráció a konyhában, és szeretnénk megakadályozni a vércukorszintünk megugrását az étkezés után, az alábbi recepteket ajánljuk.


A napi és gyakori vércukorszint-emelkedések letargiát, gyulladást és hosszú távon olyan állapotokat okozhatnak, mint a vesebetegség, a szívbetegség vagy akár a cukorbetegség. Az alábbi receptek friss és könnyen emészthető megoldást kínálnak arra, hogy egyszer és mindenkorra stabilizáljuk a vércukorszint megugrását.

Fontos hozzátenni, hogy az átmeneti vércukorszint-emelkedés természetes. Ez akkor történik, amikor az ételekből származó glükóz a véráramban a sejtekbe jut. A probléma akkor kezdődik, ha a vércukorszint-emelkedés túlzott és gyakori, mivel az negatív hatással lehet az egészségre és a mentális jóllétre.

Két tojásos omlett

A tojás több okból is jó napindító étel, magas fehérjetartalmának köszönhetően ebédig jóllakottsággal tölt el anélkül, hogy a vércukorszint megugrana vagy összeomlana a reggel folyamán.

Hozzávalók:

  • egy kis darab vaj
  • 2 tojás (felverve)
  • Kb. 20 g feta sajt, morzsolva
  • 3 félbevágott cseresznyeparadicsom
  • Só és bors
Paradicsomos-feta sajtos omlett

Fotó: Shutterstock

Elkészítés:

Tegyük egy közepes méretű, tapadásmentes serpenyőbe a vajat, és alacsony hőfokon főzzük. Amíg a vaj olvad, sózzuk és borsozzuk a felvert tojásokat, majd ha a vaj megolvadt és pezseg, öntsük a felvert tojásokat a serpenyőbe, megforgatva utóbbit, hogy vékony rétegben eloszlassa a tojásokat, és a serpenyő teljes alját befedje.

Az omlett egyik oldalára szórjuk rá a morzsolt fetát és a félbevágott paradicsomot, majd hagyjuk sülni másfél percig, vagy amíg megdermed, anélkül, hogy elszíneződne.

Hajtsuk az omlett fedetlen felét a tetejére, és tegyük át egy tányérra.

2. Sült lazac uborkával és savanyított gyömbérrel

A sült lazac tele van Omega 3-mal, fehérjével és szénhidráttal. Az olajos halak rendszeres, heti két-három alkalommal való fogyasztása segít csökkenteni a trigliceridszintet és növeli a jó koleszterinszintet, így csökkentve a szívbetegségek és a sztrók kockázatát.

Ez az étel sok rostot is tartalmaz az uborka és a teljes kiőrlésű rizs lévén. A rost és a fehérje kombinációja segíthet a vércukorszint kezelésében az emésztési folyamat lassításával.

Grillezett lazac steak citromos rizzsel \u00e9s spen\u00f3ttal

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 2 bőr nélküli, kicsontozott lazacfilé (kb. 150 g fejenként)
  • 3 evőkanál savanyított gyömbér, lecsepegtetve és durvára vágva
  • 1/4 uborka, kimagozva és apró kockákra vágva
  • Egy kis csokor koriander, levelei leszedve és apróra vágva
  • 200 g főtt fehér vagy barna rizs
  • 2 teáskanál szójaszósz (vagy tamari)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • Só és bors

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200°C/180°C-ra, és béleljünk ki egy sütőformát sütőpapírral. Fektessük rá a lazacfiléket, locsoljuk meg olívaolajjal, majd fűszerezzük sóval és borssal.

Süssük a sütőben 12 percig, vagy amíg a filék átlátszatlanok és átsülnek. Közben keverjük össze egy tálban az apróra vágott savanyú gyömbért, a kockára vágott uborkát és az apróra vágott koriandert, és ízesítsük egy kis sóval és borssal. Amikor a lazac elkészült, tálaljuk a filéket főtt rizságyon, és tegyük rá a savanyított gyömbéres öntetet. Egy csepp szójaszósz (vagy tamari) ízletes kiegészítő, de ez opcionális.

3. Sós csokoládés-mogyorós grillázs

Mandula, kand\u00edrozott narancsh\u00e9j \u00e9s tengeri s\u00f3s csokol\u00e1d\u00e9k\u00e9reg

Fotó: Shutterstock

A magas kakaótartalmú csokoládé magnéziumban gazdag, mely segít a relaxációban, az alváshormonok egyensúlyában, valamint a megnövekedett energiaszintben.

Hozzávalók:

  • 150 g 70%-os, legjobb minőségű étcsokoládé, darabokra törve
  • 30 g hámozott pisztácia
  • 20 g dió, durvára vágva
  • 1⁄2 teáskanál tengeri só

Elkészítés:

Egy közepes méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Tegyük az összetört étcsokoládét egy hőálló tálba, és állítsuk egy lábas forró víz fölé. Időnként keverjük meg, amíg a csokoládé teljesen fel nem olvad, majd öntsük azt az előkészített tepsibe, és vékony, egyenletes rétegben terítsük el.

Szórjuk rá a pisztáciát, a diót és a tengeri sót. Tegyük a tepsit a hűtőbe, és hagyjuk a diós csokoládét keményedni (kb. 30 perc). Vegyük ki a hűtőből, és törjük falatnyi darabokra.