Egy ember megméri a vércukorszintjét

Ez a legjobb időpont a vércukorszint mérésére — sokan elrontják

A cukorbetegség sok embert érint szerte a világon, mégis van rajta egy stigma, miszerint nagyon bonyolult a mérése. Mitől változik a vércukorszint? Milyen időpontban kell ellenőrizni? Alábbi cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.


Kezdésképp néhány fogalommal érdemes tisztában lenni. A vércukor a vérben keringő glükóz mennyiségére utal, mely jó esetben a sejtek felé tart, hogy energiát nyerjen. Emellett az inzulin az a hormon, amely a glükózt a céljához engedi.

Az 1-es típusú cukorbetegek nem termelnek inzulint, a 2-es típusúak pedig rezisztensek az inzulinnal szemben.

A szintet átlagosan megemelheti, a stressz, az elfogyasztott ételek, illetve a különböző betegségek is. Csökkenteni ezzel szemben a hosszú, tápanyagbevitel nélkül eltöltött órák tudják, a gyógyszerek, valamint a fizikai aktivitás.

Egy kis videós ismertető, hogyan kell használni egy vércukorszintmérőt:

Minden embernek megvan a saját egészséges vércukorszintje, ahol a teste a legjobban működik. A betegségben szenvedőknek viszont fontos tudni, hogy pontosan mi ez a tartomány, és azt is, hogy miként reagál a változásokra a szervezetük. Célszerű egészségügyi szakemberrel is konzultálni a további teendőkkel kapcsolatban.

Mi a legjobb időpont a vércukorszint ellenőrzésére?

Étkezések után ajánlatos elvégezni a monitorozást, hiszen jellemzően akkor a legmagasabb a vércukorszint. Ez azért van, mivel az szervezetnek időbe telik, mire lebontja az ételből kinyerhető energiát. A csúcsérték megragadásához a legjobb, ha az ételek elfogyasztásának megkezdése után egy-két órával tesztelünk.

Így ki lehet szűrni, milyen ételek hogyan emelik a vércukorszintet és miként reagál a különböző fogásokra a szervezet. Az evés utáni eredmények segíthetnek csökkenteni a szövődmények kialakulásának esélyét, például szív- és érrendszeri problémák kockázatát.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Eating Well