vernyomasmeres

Ez az étel csökkenti a vérnyomást már kis mennyiségben fogyasztva is

Sajnos hazánkban nagyon sokan szenvednek a magas vérnyomás miatt, így nem árt tudni, hogy van egy egyszerű étel, ami már kis mennyiségben is hatékonyan segít a hipertónián.


Mivel világszerte népbetegségnek számít a magas vérnyomás, rengeteg kutatás zajlik jelenleg is a témában. Egy új kutatás egy bizonyos tejtermékre hegyezte ki a vizsgálatokat, hogy milyen hatással van erre a kórra, és ez a joghurt.

youghurt in a bowl

Fotó: Shutterstock

Az eredményeik szerint nagymértékű javulásra számíthatnak a magas vérnyomásban szenvedők, ha minden nap fogyasztanak joghurtot.

Az International Dairy Journalban közölt adatok szerint még a kutatókat is lenyűgözte a joghurt a hipertóniára gyakorolt kedvező hatása, és egyértelművé vált, hogy sokkal nagyobb eséllyel lett normális azoknak az embereknek a vérnyomása, akik minden nap fogyasztottak ebből a tejtermékből – szemlézte a hamuesgyemant.hu.

Egészen pontosan a magas vérnyomásban szenvedő betegeknél jelentősen csökkent az úgynevezett szisztolés vérnyomás (ez a felső, magasabb érték, tehát a 120/80-nál a 120) és az átlagos artériás nyomás. És már kis mennyiségű fogyasztásnál is észrevehető volt a javulás.

Ez jó hír a hipertóniában szenvedőknek, hiszen egy olcsó, rendkívül finom, és sokféleképp variálható étellel sokat tehetnek az egészségük javításáért. A joghurt ráadásul tele van egyéb, jótékony hatású anyaggal is: a benne lévő élőflóra az emésztésünknek segít és az immunrendszerünket erősíti, kalciumtartalma pedig a csontjaink számára nélkülözhetetlen. Ezenkívül még kálium ls magnézium is van benne – a tudósok szerint épp e fontos anyagok nyertes kombinációja miatt lehet olyan előnyös hatással a vérnyomásra is.

Nyitókép: Shutterstock