Gyerekek videojátékokat játszanak.

A videojátékok javíthatják az olvasási készséget

Az adatok azt mutatják, hogy a videojáték hozzájárulhat az olvasási képességhez elengedhetetlen perifériás figyelmi képességek javításához.

A Kanadai Szórakoztató Szoftverek Szövetsége által 2020-ban gyűjtött adatok szerint 23 millió rendszeresen videojátékozó kanadai és a heti játékórák száma a koronavírus-járvány kezdete óta egyre nő. Kanadában a 6 és 17 év közötti gyermekek 89%-a számolt be arról, hogy rendszeresen játszik videojátékokkal, a gyerekek és tizenévesek 66%-a pedig azt állította, hogy a világjárvány idején többet streamelt (játszott vagy nézett) videojátékokat.

Annak megállapítására, hogy ez a rendkívül népszerű kanadai időtöltés hogyan befolyásolja az olvasási készségeket, Kress kutatócsoportja elemezte, hogy milyen típusú videojátékok voltak a legnépszerűbbek, és mindegyiket értékelte, hogy meghatározzák a perifériásan – a képernyő oldalán, tetején vagy alján – elhelyezett tárgyak átlagos számát a középen lévővel szemben, amelyekre a játékosoknak reagálniuk kellett.

A különböző szintű videojáték-tapasztalattal rendelkező résztvevők egy csoportja egy figyelmet igénylő olvasási feladatot hajtott végre, amelynek során a képernyőn nyolc lehetséges hely valamelyikén felvillanó szavak szerepeltek. Ezek olyan jól ismert szavak keverékei voltak, amelyeket könnyű volt helyben elolvasni, és olyan hamis szavaké, amelyek elolvasásához fonetikai – vagy kihnagosítási – ismeretekre volt szükség.

A tanulmány megállapította, hogy a videojátékok perifériásabb igénybevételének való kitettség valószínűleg olyan vizuális figyelemrendszereket edz az agyban, amelyek a gyors és hatékony olvasáshoz szükségesek.

„Megfigyeltük, hogy a videojátékokban periférikusan megjelenő vizuális igényeknek jobban kitett egyének – például a képernyő közepe helyett a képernyő oldalán megjelenő szöveges értesítés vagy ellenség – hajlamosak voltak gyorsabb olvasási reakcióidővel rendelkezni, mint azok, akik kevésbé vagy egyáltalán nem voltak kitéve periférikusan megjelenő vizuális igényeknek"

– mondta el Kress a Phys nevű oldalnak.

Megjegyzi, hogy a vizsgálat meglepő eredménye az volt, hogy az olvasási idő és a periférián megjelenő vizuális igények közötti kapcsolat a szavak fonetikus (hangzó) dekódolása, valamint a szavak lexikális (látás utáni) olvasása során is előfordult.

Ez azt jelenti, hogy azok a résztvevők, akiknek több tapasztalatuk van a játékból származó perifériás vizuális igényekkel kapcsolatban, gyorsabban képesek lehetnek ismert szavakat olvasni és új szavakat hangoztatni, mint azok, akik nem játszanak olyan gyakran.

A figyelem fontos része a sikeres olvasásnak. A szemünknek szisztematikusan kell végigpásztáznia egy oldalt, hogy például minden szót és mondatot helyesen feldolgozhassunk. Ezért azok a tevékenységek, amelyek hatással lehetnek a figyelmi folyamatokra, mint például a videojátékok, az olvasásra is hatással lehetnek"

– fogalmazott Kress.

Kress szerint a kutatás jobb videojáték-tervezéshez vezethet, amely elősegítheti az egészségesebb szokások kialakulását és a videojátékokat kedvelő gyermekek és felnőttek készségfejlesztését.

A gazdaság és az egészségügy is profitálhat ebből a kutatásból, mert a tudósok, a klinikusok és a játékfejlesztők közötti együttműködéshez vezethet, hogy az olvasási képesség javítására szabott oktatójátékokat hozzanak létre. Végül pedig a társadalom általában véve is profitál ebből a kutatásból, mivel jobban megérti, hogy a hobbijaik milyen hatással lehetnek az agyukra."

Nyitókép: Shutterstock / 4 PM production