Egy ember videójátékozik

Ez történik a gyerekek agyával videójátékozás közben — erőszakosak lesznek tőle?​

Milyen hatással lehet a gyerekek agyára a videójátékozás? Ezzel kapcsolatban sok tanulmány született már, így több pozitív és negatív hatását is meg tudták figyelni. Alábbi cikkünkben ezekkel foglalkozunk.


1. Aktiválja az agy jutalomközpontját

Lehet bármi rosszat mondani a videójátékokról, de az biztos, hogy nagyon szórakoztatóak. Ennek az a tudományos magyarázata, hogy a feladatok elvégzése után aktiválódik az agy jutalomközpontja, és dopamint, vagyis az örömérzetért felelős hormont kezdi termelni. Mindennek persze negatív oldala is van, hiszen könnyen függőséget okoz. Különösen a tinédzserekre jelent ez komoly veszélyt, hiszen az agyuk aktuális fejlődési szakaszában a kielégülés az elsődleges cél, viszont a következményeket még nem látják át rendesen.

2. Fejleszti a tanulási készséget

Sokan nem is gondolnák, de a megfelelő mennyiségű videójátékozás kifejezetten hasznos a fejlődő agy számára. A bennük kapott feladatok kognitív szempontból erőltetik a prefrontális kérget az agyban, ami a feladatvégrehajtó készségért felelős. Ezáltal olyan tulajdonságokat lehet fejleszteni, mint például az információfeldolgozást vagy a multitaskingot.

3. Csökkenti az alvás minőségét

Korábbi tanulmányok bebizonyították, hogy a képernyők által kibocsájtott kék fény jelentősen rontja a melatonin felszabadulását. Ez a hormon felelős azért, hogy a cirkadián ritmusunk egészségesen működjön, vagyis a szervezetünk tudja azt, hogy mikor fáradt és éber. A videójátékozás közben ez a hatás éri a fiatalok szemét, illetve a folyamatos stimuláció is rontja a későbbi alvás minőségét.

Mindent összegezve, a szülőknek érdemes valamilyen határt szabniuk a délutáni és esti képernyőidővel kapcsolatban.

4. Rontja a koncentrációs időt

A második pontban leírt előnyökkel szemben fontos megjegyezni, hogy a túl sok videójáték csökkenti a koncentrációs időt. Bár a fokozott stimulálás valóban segít egyszerre több dologra is odafigyelni és tágítja a figyelmi kört, viszont amennyiben a cselekvés egyedülálló összpontosítást igényel és kevesebb érzékszervi izgalommal jár, akkor csökken az aktívan ráfordított idő.

Egy kis videós ismertető arról, miért élvezzük annyira a videójátékokat:

Nyitókép: Unsplash/Erik Mclean

Forrás: PureWow