Egy éjjeli lámpa világít az ágy mellett

Aggasztó fejlemények a világítás mellett alvó emberek számára

Ha szeretsz lámpa fénye mellett aludni, vagy éjszakára bekapcsolva hagyod a tévét, akkor van egy rossz hírünk számodra. Egy friss kutatás eredményei szerint az alvás közbeni fényhatásoknak komoly következményei lehetnek az immunrendszerre nézve.


A nemrégiben kiadott tanulmány szerint az emberek pulzusszáma éjszaka, alvás közben csökken a legalacsonyabb szintre, reggel pedig felemelkedik a közvetlen napfény vagy az erős világosság hatására. Ezt az ideális egyensúlyt az éjszakai fényhatások felboríthatják, és olyan következményekkel járhatnak, melyekre korábban nem is gondoltunk.

A Northwestern Medicine tudósai találtak bizonyítékokat azzal kapcsolatban, hogy a lámpa és a televízió fénye éjjelenete kihathatnak a szív- és érrendszeri funkciókra, valamint növelhetik az inzulinrezisztenciát ébredéskor. Ennek hatására nagyobb lehet a cukorbetegség kialakulásának esélye is.

Egy f\u00e9rfi alszik

Fotó: Unsplash/Shane

„A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy már egyetlen éjszaka, amikor alvás közben mérsékelt szobai világításnak vagyunk kitéve, ronthatja a glükóz- és a szív- és érrendszeri szabályozást, amelyek a szívbetegségek, a cukorbetegség és a metabolikus szindróma kockázati tényezői"

— olvashatjuk Dr. Phyllis Zee, a kutatás vezető szerzőjének szavait a Futurism cikkében.

Mindezekből adódik, hogy az embereknek meg kell szűntetniük, vagy legalábbis minimalizálniuk kell a fény mértékét elalvás előtt és közben is. Ezáltal könnyebben elérhető a mélyalvás állapota, valamint súlyos szövődményeket is nagyobb eséllyel lehet elkerülni.

Nyitókép: Unsplash/Jp Valery