fekete gyerekek rizzsel a kezukben

Egyáltalán nem amiatt alakult ki világszintű éhezés, amire először gondolnak az emberek

Sokan azt hiszik, hogy a világszintű éhezés azért alakult ki, mert túl sok ember jut kevés élelmiszerre, ez azonban nem így van. A magyarázat ennél sokkal bonyolultabb. Létezik mód a megoldásra, viszont nehéz minden okozót kiküszöbölni annak érdekében, hogy mindenki megkaphassa a napi adagját.


2020-ban a világon közel minden harmadik ember küzdött már az éhínséggel, azóta pedig csak tovább romlott az arány. A jövőben csak nehezebb körülményekre lehet számítani a világjárvány, a válságok, valamint az Ukrajna és Oroszország között kialakult háborús helyzet miatt.

Thomas Malthus közgazdász a 18. században azt állította, hogy bolygónk népessége bizonyos idő után meghaladja a kitermelhető és előállítható táplálék mennyiségét, ez pedig folyamatos éhínséghez vezet. Ez a teória mind a mai napig él az emberekben, viszont kutatások bebizonyították, hogy sokkal inkább a fegyveres konfliktusok és az élelmiszer igazságtalan elosztása felelős a problémáért.

A helyzet helyes kezeléséhez minden alapvető okozót egyesével kell kezelni minden országban, hogy legtöbben megkaphassák a napi betevőjüket. Ehhez a föld, a víz és a jövedelem igazságosabb elosztására, valamint a fenntartható táplálkozásba és a béketeremtésbe való befektetésekre van szükség.

Egy h\u00f6lgy seg\u00edt a f\u00f6ld\u00f6n \u00fcl\u0151 \u00e9hez\u0151nek

Fotó: Unsplash/Jon Tyson

A globális élelmiszerrendszert hatalmas multik irányítják, melyek termékeiben erősen feldolgozott cukrot, sót, zsírt és mesterséges színezéket vagy tartósítószert lehet találni meghökkentően magas számban. Táplálkozási szakértők szerint mindenkinek csökkentenie kellen a napi cukrok, telített és transzzsírok, az olajok és az egyszerű szénhidrátok bevitelét az egészséges és fenntartható élethez.

Az alultáplált emberek több mint fele és a fejlődésben elmaradott gyermekek közel 80 százaléka olyan országokban él, amelyek valamilyen konfliktussal, erőszakkal vagy bizonytalan helyzettel küzdenek. Ennek megszűntetéséhez megfelelő szociális védelmet kell nyújtani a lakosoknak, és jogi alapon kellene mindenkinek ételt kapnia. Mindezek mellett minden nemzetnek jobban oda kell figyelnie a pazarlás megszűntetésére is.

Összességében az élelmiszer jogosultságot jelent, és ekként is kell tekinteni rá, nem pedig a népességnövekedés vagy a nem megfelelő termelés kérdéseként, valamint olyan politikára van szükség, amely támogatja az egészséges és fenntartható módon előállított, kiegyensúlyozott étrendet és több olyan kezdeményezést kell indítani világszerte, melyek segítséget nyújtanak az éhező embereknek.

Nyitókép: Shutterstock
Forrás:
ScienceAlert