Egy pár az ablaknál veszekszik

Miért vitatkoztok a pároddal mindig ugyan azon?

Cikkünkben négy okot sorolunk fel, amiért a veszekedések ismétlődhetnek.


Azok, akik már életük során voltak néhány hónapnál hosszabb ideje tartó párkapcsolatban és életek együtt mással, már megtapasztalták, hogy vannak ismétlődő veszekedések, amik alkalomról-alkalomra egyre bosszantóbbá válnak. Ki mosogat el, ki mossa ki a szennyest, ki tereget ki és a többi.

Az ismétlődő viták azonban egy idő után jelentős problémává válhatnak a párok számára. Mi a négy fő kiváltó oka ezeknek, és hogyan szüntessük meg a ciklust?

A vita okát sose sikerült teljesen megoldani.

Ha egy vita újra és újra előjön, akkor nagy eséllyel nem találtatok még megoldást a vita gyökerét jelentő problémára, vagy ha találtatok is, még küzdötök az ahhoz szükséges változtatásokkal.

Üljetek le és beszéljétek át újra ezt a problémát higgadtan. Gondolkozzatok el rajta, hogy min csúszhatott el a változás, ha már egyszer beszéltetek róla.

A vita tárgya sokkal mélyebb problémát tükröz.

Előfordulhat, hogy egy-egy ismétlődő vita oka nem is az, aminek látszik. Megeshet, hogy a partner által megfogalmazott probléma mélyebben gyökerezik és nem csak arról van szó, hogy zavarja, ha nem mosogatsz el magadtól, hanem esetleg ez annak a kivetülése, hogy fél attól, hogy nem támogatod őt megfelelően.

Annak felméréséhet, hogy mélyebb-e a probléma, érdemes megkérdezni magunktól, hogy milyen félelmeket, vagy aggodalmakat vált ki belőlünk az a bizonyos probléma, amit újra és újra előveszünk.

Lehet, hogy érdemes lenne módosítani az elvárásokat.

Főleg akkor, ha a kapcsolataid során már több partnernél is újra és újra előjöttek ugyanazok a problémák, egy ismétlődő vita azt jelezheti, hogy az elvárásaid változtatásra szorulnak.

Ha sorozatosan csalódást okoznak a partnereid, akkor próbáld meg leírni ezeket az érzéseket és átbeszélni őket olyan emberekkel, akikben bízol. Lehet, hogy tőlük kapsz egy-két jó tanácsot az elvárásaid módosítására.

Olyan partnerekhez vonzódsz, akik bizonytalanná tesznek.

Egyáltalán nem egyedülálló, ha olyan emberekhez vonzódsz, akiknek a személyisége bizonytalanságot okoz számodra.

Ha felnövésünk során egészséges kötődési és kapcsolati dinamikával rendelkeztünk, akkor erre nem sok esély van. Azonban, ha a korábbi kapcsolataink elhagyatottsággal, káosszal, kiszámíthatatlansággal, esetleg bántalmazással jártak, akkor előfordulhat, hogy ehhez hasonló tulajdonságokkal rendelkező partnerekhez vonzódunk a jövőben is.

Ilyenkor érdemes leülni és higgadtan átgondolni, hogy azok a problémák, amik a jelenlegi párkapcsolatodban előléptek, előfordultak-e sorozatosan más kapcsolataidban is. Légy őszinte magadhoz a válaszadás során és ne félj segítséget kérni a megoldáshoz.