Ágyon nedves hajjal fekvő nő

Vizes hajjal szoktál aludni? Nem biztos, hogy jól teszed

A töredezés és a göndörség mellett a nedves haj és a párna a gombák melegágya.


A nedves hajjal való alvás megbetegíthet vagy növelheti a megfázás esélyét, bár nincs tudományos bizonyíték arra, hogy ez közvetlenül légzőszervi megbetegedéseket okozhat. Az biztos azonban, hogy kockázatokkal jár, többek között a haj és a fejbőr károsodásával.

Amikor reggel felébredünk, miután nedves hajjal aludtunk, a hajunknak áporodott és nyirkos szaga lehet, amely a penész kialakulásának korai szakaszához hasonló szagot áraszt, mondja Dusty Schlabach kaliforniai fodrász.

„Ha a haj nedves, mindezek a körülmények hozzájárulnak a sokkal lassabb száradási folyamathoz, és tökéletes környezetet teremthetnek a gombák és baktériumok számára. Ha ez elég gyakran előfordul, akkor igazi problémává nőheti ki magát a fejbőrön, ami sárga elszíneződést, viszketést, lerakódást és hámlást okozhat. Mindent egybevetve, ez undorító. Ha eléggé felhalmozódik, még bűzlik is.”

A gombák sötét, nedves és párás környezetben virágoznak, és a haj, a köröm és a külső bőrrétegek elhalt szövetén élnek. Ennek eredményeképpen a párnája táptalaj a gombák számára, hogy jól fejlődjenek. Az angliai Wythenshawe Hospital és a Manchesteri University 2005-ös tanulmánya szerint akár 16 féle gombafaj is megtalálható a párnán.

Az is előfordulhat, hogy töredezett és kusza hajszálakkal ébredünk, amelyeket nehéz visszanyerni egészséges állapotukba, különösen a göndör hajú emberek esetében.

A haj külső rétege, a kutikula arra hivatott, hogy nedvesen kitáguljon, majd száradás közben összehúzódjon, mondja Schlabach. Ha túl sokáig feszül, akkor megrepedhet, ami veszélyezteti ennek a külső rétegnek az egészségét. Túlságosan nagy mértékben engedi a víz és az általunk használt termékek behatolását. Ez szárazsághoz, ami törékenységhez, majd töréshez vezet, az pedig végül láthatóan zsinóros végekhez és szálkásodáshoz.

A gombás fertőzések típusai a hajban: 1. Malassezia

A Malassezia fajok a felnőttek 90%-ának bőrében élnek, és általában nem okoznak kárt. Ezeknek a gombáknak a szaporodása a páratartalomnak, az izzadásnak és a zsíros bőrnek tulajdonítható, ami a nedves hajjal való alvás következménye lehet.

A szőrtüszőkben található gomba a dermatitis nevű bőrbetegséggel is összefüggésbe hozható, amely az ekcéma krónikus formája, és amelyet genetikai és környezeti tényezők okoznak. A Malassezia élesztőgomba feleslege immunrendszeri reakciót okozhat, amely gombás fertőzésekhez és bőrelváltozásokhoz vezet.

A bőrgyulladás a betegségek széles kategóriája, amelyeknek egy közös vonásuk van: mind a bőr gyulladását okozzák. Ez általában bőrpír, duzzanat, hámlás és szárazság formájában jelentkezik, de súlyosabb esetekben a dolgok megnyílhatnak és szivárgó sebekké válhatnak. A fejbőrön a bőrgyulladás leggyakoribb formái a seborrheás dermatitis és a pikkelysömör, közeli rokonok, amelyek jellemzően hámló és hámló korpával, szárazsággal és viszketéssel jelentkeznek.

Tinea Capitis

A fejbőr hajának gombás fertőzése. A gombák bejuthatnak a hajba, befolyásolva a keratint és a szöveteket, ami miatt a haj törékennyé válik és megtörik. Ezek a gombák és spóráik hosszú ideig megmaradhatnak a fésűkön, keféken, mosatlan törölközőkön, bútorokon és lepedőkön.

Bár a fejbőrgyulladás legtöbb esetét más, fertőzésben szenvedő emberektől kapjuk el, az egyik kockázati tényező a meleg és párás környezet, ahol a gombaspórák elszaporodhatnak. Mivel a gombák nedves környezetben szaporodnak, a nedves bőr vagy a nedves fejbőr hosszú ideig tartó használata hajlamosabbá tesz a gombás fertőzés kialakulására.

A fertőzés általában vörös, kerek foltokkal kezdődik a bőrön, melyek korpásodáshoz hasonlíthatnak, viszketést, pikkelyképződést és hajhullást okozhatnak. A bőrgyulladás tüneteihez hasonlóan a Tinea Capitis foltokban hajhulláshoz vezethet.

Bár nem veszélyes állapotról van szó, fertőző. Ha nem kezelik, súlyos gyulladáshoz, úgynevezett kerionhoz vezethet, amely gennyet ereszthet és vastag kérget okozhat a fejbőrön.

Fekete Piedra

Ez a ritkább gombás fertőzés a hajszálakat érinti, azokhoz tapadva és fekete csomókat képezve. A csomók következtében a haj töredezése előfordulhat, és kezelés nélkül a gombás fertőzés hajhullást okozhat.

A fekete piedra gyakori a hosszú hajú, túlzott hajolajjal rendelkező embereknél, általában forró és párás környezetben alakul ki. A gombás fertőzések más formáitól eltérően a fekete piedra tünetmentes, és a normális haj helyreállítható, azonban krónikus lehet, hónapokig vagy akár évekig is eltarthat.

(Huffpost)

Nyitókép: Shutterstock