Repülőn ülő, telefonozó nő

Miért zsírosodik a haj egy hosszú repülőút után?

A nehéz csomagok cipelésétől a repülőn való kényelmetlen alvási pozíciókig – nem csoda, hogy gyakran úgy szállunk le a járatról, hogy fáradtnak, kimerültnek és kissé áporodottnak érezzük magunkat, főleg a hajunkat.

Becsomagolhatunk egy tiszta váltóruhát, amibe érkezéskor átöltözhetünk, sok törlőkendőt a kezek és felületek tisztításához, és rengeteg bőrápolót a repüléshez, hogy a bőrünkben megmaradjon a nedvesség, de ha a hajunkról van szó, szinte lehetetlen biztosítani, hogy úgy érkezzünk meg, hogy az ugyanolyan friss és ápolt legyenek, mint a repülés előtt, még akkor is, ha a hajmosást az indulás előtti utolsó pillanatra hagyjuk.

Valóban gyorsabban zsírosodik a hajunk a repülőn? Ha nem, akkor miért érezzük mégis így? Egyáltalán, van rá mód, hogy ezt elkerüljük?

„A repülőgépek levegője nagyon száraz – alacsony a páratartalma és hiányzik belőle a nedvesség. Ez kiszáríthatja a bőrt, beleértve a fejbőrt is. Bár nem mindig ez a helyzet, de sokak fejbőre több olajat termelhet, hogy kompenzálja ezt a száraz levegőt, így zsírosabbak lesznek a hajtöveik

– mondja Anabel Kingsley trichológus.

Hozzáteszi, az utazás is stresszes, utóbbi pedig tovább fokozhatja az olajtermelést.

Emellett, ha stresszes vagy, a szokásosnál többet nyúlhatsz a hajadhoz, és ezt követően a kezedről olajok és szennyeződések kerülnek a hajszálaidra. Ráadásul a fejbőröd is megizzadhat a reptéren való rohanástól, a nehéz bőröndök emelésétől és a kézipoggyászok cipelésétől. Az izzadságtól a hajad még petyhüdtebb és fénytelenebb lehet.

Kingsley azt javasolja, hogy a repülés előtti este vigyünk fel hidratáló szérumot a fejbőrünkre, reggel pedig samponozzuk be a hajunkat, hogy ellensúlyozzuk a zavaró hajtöveket.

A szárazsampon szintén jó, ha gyors megoldást keresünk, valamint az is segíthet, ha utazás előtt selyem vagy muszlin hajkendőbe csavarjuk a fejünket. A muszlin segít felszívni a hajban lévő maradékot vagy zsírosodást, és segít megőrizni és megvédeni a frizurát.

Egy másik lehetőség egy elegáns frizura elkészítése, amely segít elrejteni a lelapult, zsíros hajat.

„A hajam mindig zsírosnak és laposnak tűnik a repülőút után, ezért gyakran megmosom a hajam elülső részét a repülőgép mosdójában, hagyom megszáradni, a többit pedig egy szép hajkiegészítő segítségével feltűzöm egy feltűzött frizurába. Olyan márkák, mint a Gucci és a Chanel árulnak ilyet, Syd Hayes fodrász pedig elegáns hajtűket tervezett, amelyek segítenek a helyén tartani a frizurát. Szuper kis méretűek, többféle kivitelben kaphatók, és nem foglalnak túl sok helyet a kézipoggyászban”

– mondja Anita Bhagwandas, a Conde Nast Traveller UK szépségipari igazgatója.