Női kéz kancsóból vizet önt egy pohárba

A nem elegendő vízfogyasztás komoly egészségügyi kockázatokkal jár

Már sokszor hallhattuk, hogy egészségünk megőrzése érdekében igyunk sok vizet. Egy új tanulmány azonban további okokkal szolgál, hogy miért érdemes hidratáltnak maradnunk és odafigyelnünk a vízfogyasztásunkra.


Többek között a rendszeres és sok víz fogyasztása kevesebb krónikus egészségügyi betegséggel jár és nagyobb eséllyel élhetünk hosszabb ideig.

Ez az új tanulmány egy 11 255 felnőtt bevonásával végzett kutatáson alapul, akiket 25 éven keresztül vizsgáltak.

Az önkénteseken végzett klinikai vizsgálatok során meghatározták a vérük nátriumszintjét, amelyet a folyadékbevitelük mutatójaként használtak. Általában minél több vizet iszunk, annál alacsonyabb a nátriumszint a vérünkben.

„Az eredmények arra utalnak, hogy a megfelelő folyadékbevitel lassíthatja az öregedést és meghosszabbíthatja a betegségmentes tartamát”

– mondta Natalia Dmitrieva kutató, a marylandi Nemzeti Szív-, Tüdő- és Vérintézet munkatársa.

Korábbi kutatások rámutattak a vér magasabb nátriumszintje és a szívelégtelenség fokozott kockázata közötti összefüggésre. Az ember vérének normális nátriumszintje általában 125 és 146 milliekvivalens/liter közé esik. A vizsgálatban a magasabb nátriumszintű szérumminták nagyobb valószínűséggel tartalmaztak akár 15 különböző, a biológiai egészséget és az öregedést jelző marker emelkedett szintjét is. Emellett 64 százalékkal nagyobb volt a kockázata a krónikus betegségek, köztük a szívelégtelenség, a sztrók, a pitvarfibrilláció, a krónikus tüdőbetegség, a cukorbetegség és a demencia kialakulásának.

A tanulmány szerzői azt javasolják az orvosoknak, hogy a vér nátriumszintjének mérésével vizsgálják és adjanak tanácsokat az embereknek. Azok, akik a folyadékbevitel tekintetében a veszélyzónában vannak, lépéseket tehetnének annak érdekében, hogy több vizet juttassanak a szervezetükbe.

Azt is érdemes kiemelni, hogy ez a tanulmány inkább a dehidratáció egészségügyi kockázataira koncentrál, és nem a jól hidratáltság további pozitív hatásaira - bár a kettő természetesen bizonyos mértékig összefügg.

„Globális szinten ennek nagy hatása lehet. A test víztartalmának csökkenése a leggyakoribb tényező, amely növeli a vér nátriumszintjét, ezért az eredmények azt sugallják, hogy a megfelelő folyadékbevitel lassíthatja az öregedési folyamatot, és megelőzheti vagy késleltetheti a krónikus betegségek kialakulását.”

Nyitókép: Shutterstock