A vízfogyasztás önmagában kevés - így hidratáld magad!
Sokak szerint egy csipetnyi só hozzáadása az elfogyasztandó vízhez, a legjobb módja a hidratálásnak, de nem mindegy, hogyan visszük azt be.
A közösségi médiában időről időre megjelenik egy újabb gasztronómiával, szépségápolással vagy éppen egészséggel kapcsolatos trend – most épp a legújabb szerint egy csipet só keverése az elfogyasztandó vízhez, fokozza a hidratáltságot.
A nátrium a hidratáció szempontjából létfontosságú elektrolit, amely a káliummal együtt dolgozik a folyadékegyensúly szabályozásában és a szervezet megfelelő pH-szintjének fenntartásában. Ez az egyensúly létfontosságú a vérmennyiség, a vérnyomás és a sejtek egészségének fenntartásához.
Bár a folyadék- és elektrolitszintek egyensúlyban tartása fontos, a túl sok, például az asztali sóból származó nátrium megbonthatja ezt a balanszot. A sok nátriumfogyasztással a szervezet több vizet tart vissza, hogy kiegyenlítse azt, ami megnöveli a vér térfogatát, és további nyomást gyakorol a szívre és az erekre. Idővel ez magas vérnyomást eredményezhet, és növelheti a sztrók és a szívroham kockázatát.
A só hozzáadása a vízhez hasznos lehet, ha valaki az erős izzadás vagy a gyakori vizelés miatt jelentős elektrolitveszteséget tapasztal, különösen meleg időben. Ez segíthet az elektrolitok pótlásában, ami helyreállíthatja az energiaszintet és enyhítheti az olyan tüneteket, mint a fejfájás. Az elektrolitok hasznosak lehetnek még egyes betegségek alatt, különösen láz, hányás vagy hasmenés esetén.
@j9naturally 3 Reasons To Add SALT To Your WATER🧂 Dr. Janine shares 3 reasons why you should add salt to your drinking water. Learn about the benefits of sole water for proper hydration, headaches, water retention, and even weight loss! #saltwater #nutrition #weightloss #solewater ♬ original sound - doctorjanine Bowring, ND
Az ozmolalitás, amely a folyadékban lévő részecskék koncentrációjára utal, befolyásolja, hogy egy ital mennyire hidratál. A kutatások szerint a víznél magasabb ozmolalitású, több részecskét tartalmazó italok jobban felszívódnak a szervezet szöveteiben.
Úgy tűnik, hogy van egy bizonyos ozmolalitás küszöb, amely a jobb felszívódás eléréséhez szükséges, de nem valószínű, hogy egy csipetnyi só a vízben megfelel ennek. Ez nem azt jelenti, hogy a víz önmagában nem hidratál, hanem hogy a különböző típusú italok szerepet játszhatnak az optimális hidratáltság elérésében.
Bár a sportban gyakoriak a személyre szabott elektrolitpótlási tervek az egyéni igényeken alapuló teljesítmény optimalizálása érdekében, a legtöbb ember számára a napi étrendi nátriumbevitel általában már megfelelő.
Egy, a Cureus nevű szaklapban 2023-ban megjelent áttekintés megállapította, hogy a hosszú távú COVID-19, amely a kezdeti betegséget követően folyamatos tünetekkel jár, egyeseknél olyan állapotokhoz vezethet, mint a poszturális ortosztatikus tachycardia szindróma (POTS).
A POTS tüneteinek kezelése gyakran magában foglalja a megfelelő nátriumbevitel fenntartását a vérmennyiség és a folyadékegyensúly szabályozása érdekében, ami segít enyhíteni az olyan tüneteket, mint a szédülés és az állás közbeni elájulás. Egyes POTS-ben szenvedő egyéneknek magasabb sószükséglete lehet az állapotuk hatékony kezeléséhez és e tünetek megelőzéséhez.
De minden egyes sószemcse számít, és a legtöbb ember túllépi a határértéket.
Egy csipetnyi só hozzáadása a vízhez bevett gyakorlat, de ez nem mindig pontos és túlzott nátriumbevitelhez vezethet. A felnőttek ajánlott napi adagja minimum 1500 mg nátrium (különösen a szív- és érrendszeri betegségben szenvednőknél), a napi határérték 2300 mg.
Egy teáskanál asztali só körülbelül 2300 mg nátriumot, egy csipet só pedig becslések szerint körülbelül 155 mg-ot tartalmaz. Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) szerint az amerikaiak jellemzően jóval több, körülbelül 3300 milligrammot fogyasztanak naponta. Bár egy csipet só hozzáadása a vízhez még mindig az ajánlott napi beviteli érték alatt marad, fontos, hogy odafigyeljünk az általános nátriumbevitelre és a veszteségekre.
A legtöbb embernek felesleges a a hidratáláshoz sót adniuk a vízhez, mivel a bevitt táplálék általában elegendő nátriumot biztosít, néha többet is a szükségesnél. A túlzott nátriumbevitel olyan egészségügyi problémákhoz vezethet, mint a magas vérnyomás, ami befolyásolja az érrendszer egészségét.
Éppen ezért sokak számára jótékony hatással bírna a több káliumban gazdag élelmiszer, például gyümölcs és zöldség fogyasztása, hogy ellensúlyozza a túlzott nátriumbevitelt és elősegítse az érrendszer jobb egészségét.
Nyitókép: Shutterstock