Színes bőrű nő mosolyog

Ezen múlik, mit tartunk a legvonzóbb arcnak

Színes bőrű, fehér és vegyes rasszú arcok véletlenszerű mintáját mutatták meg a résztvevőknek egy kísérletben.

A kutatás szerint a vegyes rasszú arcokat következetesen a legvonzóbbnak tartják a fekete és fehér arcokhoz képest, olvasható a Psyblog cikkében.

A megállapítás a legvonzóbb emberek körében drámai – írja Dr. Michael Lewis, a tanulmány szerzője:

„...a kísérletben részt vevő arcok 40%-a vegyes fajú volt, de a legvonzóbb arcok első 10%-ának körében ez az arány 65%-ra nőtt. A legvonzóbb 5%-ba tartozó legvonzóbb arcok 74%-a vegyes fajú volt.”

Dr. Michael Lewis elmagyarázta a tanulmány motivációját:

„Korábbi, kisebb léptékű vizsgálatok azt sugallták, hogy a vegyes fajú embereket vonzóbbnak tartják, mint a nem vegyes fajúakat. Ez a tanulmány arra tett kísérletet, hogy ezt szélesebb körben is teszteljük. Fekete, fehér és vegyes rasszú arcokból véletlenszerű mintát gyűjtöttünk, és értékeltük az érzékelt vonzerőt. Kisebb, de igen szignifikáns hatás mutatkozott, a vegyes rasszú arcokat átlagosan vonzóbbnak érzékelték.”

Lewis a jelenséget Charles Darvin evolúciós elméletével magyarázta, miszerint a hibrid fajok erőteljesebbek társaiknál. A keresztezés sok fajnál utódokat eredményez, vagy genetikailag fittebbek és lehet, hogy az emberek is átveszik ezt a hibrid erősséget.

„Az eredmények megerősíteni látszanak, hogy a genetikai hátterükben változatosabb embereket átlagosan vonzóbbnak tartják, mint azokat, akiknek a háttere kevésbé változatos”

– írja Lewis.

„Ez az emberi népességcsoportok közötti heterózis bizonyítékaként értékelhető. Egyes bizonyítékok szerint a heterózis hatása túlmutat a vonzerőn. Ez abból a megfigyelésből származik, hogy bár a vegyes fajú emberek a népesség kis hányadát teszik ki, mégis felülreprezentáltak számos érdemi szakma csúcsán, mint például a színészetben Halle Berryvel, a Forma-1-es versenyzésben Lewis Hamiltonnal; és természetesen a politikában Barack Obamával”

– teszi hozzá.

Korábbi kutatások ugyanezt a hatást mutatták ki a vegyes ázsiai és európai háttérrel rendelkezők esetében.

Dr. Lewis arról számolt be, hogy a vegyes ázsiai és európai hátterű embereket vonzóbbnak értékelték, mint az ázsiaiakat, az európaiakat, vagy akár az e két csoport között morfondírozva létrehozott arcokat.

Nyitókép: Shutterstock