Fiatal pár a természetben

Tulajdonságok, amiket a legvonzóbbnak találunk egy partnerben

Az emberek pozitív tulajdonságokra vágynak egy partnerben, de valószínűleg nem mindegy, hogy pontosan melyiket kapják meg.

Egy nemrégiben készült tanulmány megállapította, hogy a partnerválasztás során az emberek hajlamosak figyelmen kívül hagyni saját három legfontosabb tulajdonságukat, és ugyanolyan boldogok azzal, aki más pozitív tulajdonságokkal rendelkezik.

Az emberek például azt mondják, hogy intelligenciát és kedvességet szeretnének, de ugyanolyan boldogok a humorérzékkel és az ambícióval is.

Dr. Jehan Sparks, a tanulmány első szerzője a PsyBlognak elmondta, hogy a kutatásban részt vevő emberek nagyon könnyen fel tudnák sorolni az ideális partner három legfontosabb tulajdonságát.

„Meg akartuk nézni, hogy ez a három legfontosabb tulajdonság valóban számít-e annak a személynek, aki felsorolja őket. Mint kiderült, nem voltak azok”

– fogalmazott.

A kutatáshoz több mint 700 embert kértek meg arra, hogy sorolják fel az ideális tulajdonságaikat egy partnerben.

Ezeket a tulajdonságokat aztán összehasonlították a ténylegesen ismert emberekkel és azzal, hogy mennyire vonzóak.
Az eredmények azt mutatták, hogy az emberek valóban azokat a személyeket részesítik előnyben, akik rendelkeznek az általuk legvonzóbbnak felsorolt tulajdonságokkal.

Paul Eastwick professzor, a tanulmány társszerzője szerint ez a felszínen ígéretesnek tűnik, de nem ilyen egyszerű a dolog.

„Azt mondod, hogy ezt a három tulajdonságot akarod, és azokat az embereket kedveled, akik rendelkeznek ezekkel a tulajdonságokkal. De a történet itt még nem ér véget.”

Az emberek azonban ugyanúgy vonzódtak más emberekhez, akik más pozitív tulajdonságokkal rendelkeztek.

Dr. Sparks elmondása szerint végső soron olyan partnereket akarunk, akik pozitív tulajdonságokkal rendelkeznek, de a konkrétan felsorolt tulajdonságok valójában nem rendelkeznek különleges előrejelző erővel az ember számára.

„Miért rendelünk magunknak az étlapról? Mert nyilvánvalónak tűnik, hogy tetszeni fog, amit választhatok. Eredményeink azt sugallják, hogy a romantika területén ugyanúgy hagyhatnánk, hogy egy véletlenszerű idegen rendeljen helyettünk - ugyanolyan valószínű, hogy a végén tetszeni fog, amit kapunk”

– tette hozzá Eastwick.

Sparks szerint időpocsékolás lehet olyasvalakit keresni, aki pontosan megfelel az ideáljainknak.

„Nagyon könnyű időt tölteni azzal, hogy az interneten vadászunk valakire, aki látszólag megfelel az ideáljainknak. Kutatásunk azonban alternatív megközelítést javasol: ne válogassunk előre túlságosan abban, hogy a partner papíron megfelel-e az ideáljainknak. Vagy még jobb, ha hagyod, hogy a barátaid válasszanak neked randevút.”

Nyitókép: Shutterstock