Pohárba töltött vörösbor

Brutális, rekordösszegért kelt el egy üveg vörösbor

A 132 millió dollárért elkelt vörösbor tavaly rekordot döntött a Sotheby's bor- és szeszesital-eladásaiban.


Vörös vagy fehér? Ha a világ legjobb borgyűjtőit kérdezzük, mindenképpen a vöröset fogják mondani, de nem akármilyen vöröset.

A Sotheby's tavaly rekordösszegű, 132 millió dolláros bevételt ért el a bor- és szeszesital-árveréseken, amit részben a Burgundi borok eladása táplált - írja a Robbreport. Ez 44 százalékos növekedést jelentett az aukciósház 2020-as eredményeihez képest.

2021-ben egyértelműen a Franciaország északkeleti részén fekvő Burgundia régiójából származó borok voltak a legkeresettebb árucikkek. A borok és szeszes italok csoportjában négy burgundi termelő ért el csúcsárakat, a listavezető a Domaine de la Romanée-Conti (DRC) volt, amely 16,4 millió dolláros forgalmat ért el, ami a kategória 12 százalékát jelentette.

Ezekben a számokban benne volt a DRC 1990-es évjáratú Romanée-Conti Grand Cru szőlőültetvényének kilenc palackja, amelyek egyenként több mint 50 000 dollárért keltek el egy 2021. áprilisi hongkongi árverésen. Eközben a Sotheby's első franciaországi borárverésén egy DRC magángyűjtemény teljes egészében 1,5 millió dollárért kelt el, ami az előzetes becslés alsó határának kétszerese.

Ezen az árverésen egy 2000-es Romanée-Conti Methuselah (ami nyolc palacknak felel meg) 404 600 dollárért kelt el. Az egekbe szökő ár ellenére a Romanée-Conti rekordját az 1945-ös évjárat két palackja tartja, amelyek 2018-ban 558 000 és 496 000 dollárért keltek el.

A tavalyi kivételes burgundi eladásokat a Hospices de Beaune is segítette, amely évente árverésre bocsátja a borokat, hogy pénzt gyűjtsön a franciaországi Beaune-i kórházak számára. A tavaly novemberi volt a jótékonysági árverés 161. kiadása, de a Sotheby's először bonyolította le az eladást. Háromszázhatvankét tétel 15,3 millió dollárért kelt el, és mindegyikük az eladás előtti becsült érték felső határát is meghaladta.

A burgundik magas ára részben a korlátozott kínálat és a kiváló minőség eredménye. A DRC Romanée-Conti szőlőültetvénye egyrészt évente csak körülbelül 5400 palackot termel, másrészt a Pétrus, a Sotheby's tavalyi legjobb bordeaux-i termelője évente körülbelül 30 000 palackot termel.

A Sotheby's bor- és szeszes italok rangsorának élén szintén olyan bordeaux-i termelők végeztek, mint a Pétrus, a Macallan whisky és a Kweichow Moutai, egy prémium Pajcsiu (magas alkoholtartalmú, színtelen égetett szeszes ital, melyet Kínában fogyasztanak), amely először került be a top 10-be.

Mivel a komoly gyűjtők gyakran inkább tárolják, mint isszák boraikat, még sokáig eltarthat, amíg megtudjuk, milyen íze van egy 50 000 dolláros burgundinak. De álmodozni mindig lehet.