green succulent surrounded with white stones

Ezek az új wellnesstrendek segítenek megtalálni a testi-lelki egyensúlyt

Az elmúlt két év koronavírussal tűzdelt időszakában az eddiginél is nagyobb igény jelentkezett a wellnessre – mind intézményes, mind otthoni formában. Itt az ideje tovább gondolni a jógánál és egy pihentető fürdőnél, mutatjuk, milyen új területek jelentek meg a wellnessiparban, melyeket mi is beépíthetünk az életünkbe.


A bélrendszer egészségének javítása

Az emberi szervezetben nagyjából 40 trillió különböző baktérium található, amiknek túlnyomó része a bélrendszerben él. Szakértők szerint a következő években ennek a területnek az egészsége nagyobb hangsúlyt fog kapni, mint eddig bármikor. Mivel a bélrendszernek közvetlen kapcsolata van az aggyal, így egészségügyi állapota hatással lehet az alvásra, az érzelmekre, a viselkedésre és a fizikai teljesítményre is. A hasznos baktériumok megtartásához és a rosszak eltávolításához sokszor nem elég a helyes étkezés, hanem különböző kiegészítőkkel néha támogatni kell ezeket a folyamatokat.

Hyperwellness

Rengeteg ember elkezdte saját egészségügyi állapotát felmérni ételérzékenységek, genetikai markerek, valamint a mikrotápanyagok és antioxidánsok szintjének vizsgálatával. Ez azért van, mert a koronavírus-helyzet következményeként sokan kezükbe akarták venni az irányítást, és nem mindent az egészségügyi rendszerre bízni. Az olyan cégek, amik ezzel a gyógyászati tevékenységgel foglalkoznak, különböző teszteket és kezelési terveket biztosítanak a látogatóiknak, hogy ezzel segítsék öngyógyításukat, de megszaporodott az otthon elvégezhető, majd laborban kiértékelt tesztek száma is a piacon.

A stressz nyomon követése

egy f\u00e9rfi cetlikkel \u00e9s feladatokkal k\u00f6rbev\u00e9ve

Fotó: Unsplash/Luis Villasmil

A járványidőszak hatalmas stresszt halmozott mindenki vállára, amit valahogy muszáj kezelni. Ennek a trendnek a lényege nem az azonnali megszüntetés, hanem a probléma forrásának megkeresése. A stressz a szervezet egyfajta védelmi mechanizmusa. A szakértők szerint a nyomon követéssel meg lehet tudni, hogy mi is váltotta ki először a stresszt, mi miatt van jelen az életünkben, valamint, hogy annak milyen hatásai lehetnek. Ezeknek ismeretében egyszerűbbé válik a kezelés megkezdése. Ennek leggyakoribb módja a stresszel összefüggésben lévő hormonok jelenlétének vizsgálata vérvétellel.

Alkoholmentes életmód

Az elmúlt időszakban nagyot ugrott az alkoholmentes italok eladásának száma. Ez azért van, mert egyre több fiatal szeretné megtalálni a baráti iszogatás olyan módját, amivel nem jár másnaposság, szédülés vagy hányinger— írta a SheKnows. A legnagyobb gyártók alkalmazkodnak ehhez a trendhez, így rengeteg ízletes alternatívát dobtak mostanában piacra.

Távegészségügy

A világjárvány kezdete óta — 2019-től számítva — nagyjából 63 szorosára nőtt a távgyógyászati rendelések száma. Tekintve, hogy az orvosok és velük együtt a kórházak is túlterheltek, így valószínűleg a továbbiakban ez a szám emelkedni fog. Szakértők véleménye szerint ez a módszer meggyorsítja a diagnózis megállapítását és a receptek írását is.


Nyitókép: Kasturi Roy/Unsplash