Kamaszlány a pszichológusnál

Ezek a Z generáció leggyakoribb problémái

A Z generáció sokkal többet jár terápiába, mint bármely más korosztály – derül ki az American Enterprise Institute 2023 novemberében végzett felméréséből.


Bár a segítségkérés egyénenként eltérő lehet, e nemzedék tagjai gyakran hasonló tapasztalatokról, problémákról számolnak be a pszichológusnál, például az alábbiakról:

Szorongás

A telefonon állandóan megjelenő értesítések a közösségi médiából, a közelgő határidők és a családi kötelezettségek miatt – saját identitásuk keresése közben – a Z generáció tagjai gyakran küzdenek szorongással és stresszel. A Deloitte által 2023 márciusában közzétett adatok szerint a megkérdezett Z generációs személyek közel fele, 46%-a mondta azt, hogy szinte állandóan szorong és stresszesnek érzi magát a munkahelyén.

A szorongást gyakran az elkerülés és az önbizalomhiány tartja fenn. Ha például szorongunk egy vizsgától, ennek következményeként lehet, hogy teljesen elkerüljük a vizsgázást, vagy azt hisszük, hogy nem tudunk átmenni egy vizsgán.

Az álláskeresés nyomása

Sok Z generációs stresszt és bizonytalanságot él át azzal kapcsolatban, mit is szeretne dolgozni. Miközben a munkahelyek nagyjából ugyanannyit fizetnek, mint évekkel ezelőtt, a megélhetési költségek emelkedtek, így a Z generáció tagjai nyomást érezhetnek, hogy ne csak gazdaságilag előnyös, hanem mentálisan és érzelmileg is kielégítő munkát találjanak.

Döntésképtelenség több választási lehetőség esetén

A Z generáció tagjai közül sokan küzdenek döntésképtelenséggel és a rossz döntéstől való félelemmel párosuló állapottal. Mivel több lehetőség is megjelenik előttük, nehéz lehet mindet leszűkíteni és egyet választani. Ez nyomasztónak tűnhet, különösen akkor, ha az élet olyan jelentős átmenetein gondolkodunk, mint a város-,vagy karrierváltás.

A döntéshozatali bénultság leküzdéséhez érdemes elgondolkodni a céljainkon, és meghatározni önmagunk ideális változatát. Fedezzük fel a valódi prioritásainkat, képzeljük el azt az életet, amit élni szeretnénk, majd lépjünk hátrébb azoknál a döntéseknél, amelyeket most kell meghoznunk ahhoz, hogy ez megtörténjen. Az emberek gyakran kezdik megkérdőjelezni, hogy miért teszik azt, amit tesznek, ezért érdemes összekapcsolódnunk az értékeinkkel és az életünkkel kapcsolatos elképzeléseinkkel.

Testkép

A Z generációsok gyakran szenvednek a testképpel és az elégtelenség érzésével kapcsolatos problémáktól, mivel a közösségi média miatt ki vannak téve a társadalom által idealizált testtípusoknak.

(HuffPost)

Nyitókép: Shutterstock