Fiatal nő önfeledten táncol, sárga háttér előtt

Ez a zenei műfaj javíthatja a kognitív egészséget

Akár a tánczene műfaját, akár a rockyt kedveljük, a tánc valóban jótékony hatással lehet az egészségére. A tánc a kardió egyik formája, így remek módja annak, hogy aktívak maradjunk, miközben jól érezzük magunkat, és még a fogyásban is segíthet. Ráadásul egy új kutatás szerint a tánccipő felhúzása a kognitív egészséget is támogathatja.

A Scientific Reports új tanulmánya szerint a táncra késztető zene hallgatása támogathatja a végrehajtó funkciókat – a legalapvetőbb mentális folyamatokat – és az ehhez kapcsolódó agyi aktivitást. Csak egy kikötés van: a kérdéses zenének olyan zenének kell lennie, amelyet ismerünk és élvezünk, legyen az diszkó, rock vagy pop.

A kutatók a „groove-érzetet kiváltó zenére” összpontosítottak, amit a tanulmány úgy ír le, mint olyan dalokat, amelyek arra késztetnek, hogy „mozogni akarj a zenére”. Ez mindenkinél más lehet, ízléstől függően, de általában a bonyolult ritmusú és alacsony frekvenciájú komponensekkel, például erős basszusvonallal rendelkező zenék nagyobb valószínűséggel idéznek elő groove-ot. A kutatók rámutattak, hogy korábbi, 2013-as és 2014-es tanulmányok szerint az ilyen ritmikus zene hallgatása javíthatja a Parkinson-kórban szenvedők fizikai képességeit, olvasható az EatingWell cikkében.

A groove-zene kognícióra gyakorolt hatásának vizsgálatához a kutatók 51 fiatal felnőttből álló csoportot gyűjtöttek össze – átlagéletkoruk 20 év körüli volt – és megmérték az agyuk dorzolaterális prefrontális kéreg (l-DLPFC) aktivitását, amely a végrehajtó funkciókkal van összefüggésben.

A kutatók megmérték a résztvevők agyi aktivitását, miközben három perc groove zenét vagy három perc fehér zaj metronómot hallgattak. A résztvevők az ingerek hallgatása után a Stroop-tesztet, egy szín- és szóillesztési játékot is elvégeztek.

„Az eredmények meglepőek voltak” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Hideaki Soya, egy sajtóközleményben.

„Azt találtuk, hogy a groove ritmus csak azoknál a résztvevőknél fokozta a végrehajtó funkciókat és az l-DLPFC aktivitását, akik arról számoltak be, hogy a zene erős groove-érzetet és a tiszta fej érzését váltotta ki.”

A kutatók megjegyezték, hogy ez a tanulmány is kiegészíti azt a bizonyítékot, hogy egy kedvenc dal hallgatása jótékony hatással lehet az agyra, mivel azok, akik érezték a groove-ot és már ismerték a dalt, tapasztalták a legpozitívabb hatást az agyi aktivitásra és a Stroop-teszten nyújtott teljesítményre. Eközben azok, akik nem éreztek groove-ot, és nem ismerték a dalt, nem tapasztaltak semmilyen hatást (sőt, negatív hatást éreztek) az agyi aktivitásukra és a teszten nyújtott teljesítményükre.

„Eredményeink arra utalnak, hogy a groove zenére adott pszichológiai válaszok egyéni különbségei befolyásolják a végrehajtó funkciókra gyakorolt megfelelő hatásokat. Mint ilyen, a groove ritmusnak az emberi kognitív teljesítményre gyakorolt hatásait befolyásolhatja az ismerősség vagy az ütemfeldolgozási képesség”

– mondta Soya.

Ha tehát már tudjuk, hogy szeretünk táncolni, akkor a kedvenc lejátszási listánk elpörgetése és a lábmozgás nem csak mosolyt csalhat az arcunkra. Csak ne feledjük, hogy ez a tanulmány némileg korlátozott, a kutatók megjegyezték, hogy a személyes ízlésünk, az ütemek feldolgozásának képessége és a kulturális háttér befolyásolhatja a groove-ra adott reakciónkat.

További kutatásokra lesz szükségünk ahhoz, hogy megerősítsük a tanulmány eredményeit, bár felveti annak lehetőségét, hogy egy kis zene beillesztése a napunkba fokozhatja a kognitív teljesítményt, hasonlóan a testmozgáshoz.

Egy másik biztos módja az egészséges elme támogatásának, ha rendszeresen olyan ételeket fogyasztunk, amelyek támogatják az agyunkat, mint például a leveles zöldségek, a lazac és a dió.

Nyitókép: Shutterstock