zöldségek víz alatt

Használ bármit, ha csap alatt mossuk meg a zöldségeket, gyümölcsöket?

Rengeteg egészségügyi előnyünk származik abból, ha rendszeresen és nagyobb mennyiségben viszünk be a szervezetünkbe zöldségeket és gyümölcsöket. A köztudottan sokszor vegyszerekkel kezelt mezőgazdasági termékek kapcsán azonban felmerül sokunkban a kérdés: mit is tehetünk a káros anyagok ellen. Számít-e például, ha víz alatt mossuk meg az élelmiszereket? Alábbi cikkünkből mindez kiderül.


Az amerikai Consumer Reports fogyasztóvédelmi szervezet nemrég górcső alá vett közel 60 zöldséget és gyümölcsöt. Céljuk az volt, hogy kiderítsék, hogy az ezeknél a termékeknél használt mérgező növényvédő szerek milyen hatással bírnak a fogyasztó egészségére.

A 7 évre kiterjedő vizsgálati anyagból kiderült, hogy a gyümölcsök és zöldségek közel egyötöde tartalmaz az emberi egészségre káros mennyiségű növényvédő szert.

Többek között a paprika, az áfonya, a zöldbab, a burgonya és az eper is felbukkant a veszélyes listán, a helyzet pedig a mi kontinensünkön sem néz ki jobban.

Mivel javíthatunk a helyzeten?

Megnyugtató válaszként egy 24 évvel ezelőtt publikált kutatás eredményei szolgálhatnak.

A Connecticut Mezőgazdasági Kísérleti Állomás egy kutatócsoportja még 2000-ben hasonlított össze számos termék növényvédőszer-szintjét, mielőtt és miután folyó vízzel lemosták őket.

Ezt is olvasd el! Ezzel a trükkel könnyen növelhetjük a gyümölcs- és zöldségbevitelünket

z\u00f6lds\u00e9ges pult

Fotó: Shutterstock

A hvg.hu beszámolója szerint azt találták az amerikai kutatók, hogy az általuk általmegfigyelt 12 növényvédő szer közül 9-nél láthatóan csökkent a maradék mennyisége azután, hogy csap alá tették őket.

A későbbi kutatások során azt is vizsgálták, mi történik a termékekkel, ha mosatlanul hagyják őket, ha egy percig folyó vízzel mossák, ha víz és szappan keverékével tisztítják, vagy ha négy különféle speciális termékmosóval kezelik.

Az eredmények szerint a növényvédőszer-maradék szintje csak a mosatlan termékekben volt jelentősen magasabb.

Ez azt jelzi, hogy a folyó vízzel történő öblítés önmagában is hatékonyan eltávolítja a veszélyes anyagokat.

Nyitókép: Shutterstock