Kádban ülő és síró nő

Te is sírsz a zuhany alatt? Ez az oka

A brit Showers To You online fürdőszobai beszállító új kutatása szerint az emberek 74%-a rendszeresen sír a zuhany alatt. De vajon miért van ez?


Sokunk számára a zuhanyzás lehet az egyik olyan kevés (vagy egyetlen) tevékenység a nap folyamán, melynek során teljesen egyedül vagyunk, semmi sem vonja el a figyelmünket és senki sem figyel ránk. Ezért sokak számára ez a legfontosabb hely, ahol a legintenzívebb gondolatainkat és terveinket végezzük, de ez egy privát hely arra is, hogy átgondoljuk a stresszt okozó dolgokat és a csalódásokat.

Egész nap mindenféle érzelmeket élünk át, és gyakran szükségünk van arra, hogy felfedezzük vagy kifejezzük ezeket az érzéseket, mondja Georgina Sturmer brit tanácsadó.

„A sírás természetes módja annak, hogy testünk kiadja felgyülemlett érzelmeinket és megnyugodjunk, mégsem érezzük mindig kényelmesnek, hogy könnyeket ejtsünk, amikor szükségünk van rá. Lehet, hogy úgy érezzük, hogy a könnyeink nem helyénvalóak, vagy kínosak, vagy a gyengeség jelei. Ez gyakran azokon az üzeneteken alapul, amelyeket felnőttként magunkba szívtunk, vagy a körülöttünk lévő társadalom elvárásain. Ez tehát oda vezethet, hogy keressünk egy olyan privát pillanatot, amikor úgy érezzük, hogy kapcsolódhatunk az érzelmeinkhez, és engedhetjük, hogy a könnyeink folyjanak”

– magyarázza.

Sturmer szerint amikor a zuhany alatt vagyunk, az lehetőséget kínál arra, hogy elvonuljunk a mindennapi élet zavaró tényezőitől. Egy olyan világban, ahol a nap 24 órájában kapcsolatban állunk, és az idő nagy részében „mutogatjuk magunkat”, a zuhanyzó talán az egyik kevés hely, ahol valóban csak magunkkal vagyunk. Ez a magánélet és a kapcsolat érzése segíthet abban, hogy kényelmesen kapcsolódjunk az érzelmeinkhez.

Dr. Amber Johnston klinikai pszichológus és neuropszichológus a brit Glamournak elmondta, hogy a forró zuhany és a sírás exponenciális hatását láthatjuk abban, hogy feloldja a testben és az elmében lévő feszültséget, visszavezeti a testet a nagyobb ellazultság állapotába, és elősegíti azon vegyi anyagok termelődését, amelyek segítenek a kapcsolat érzésében és a hangulat javításában.

„Az élmény után az ember jobb, nyugodtabb állapotban lehet, esetleg készen áll az alvásra. Vagy emellett a sírós pillanatok után egy gyors löket hideg víz segíthet felélénkíteni a testet, készen arra, hogy folytassa a napot.”

Bár a sírás szomorúsággal jár, valójában olyan előnyöket is nyújt, amelyek hatására jobban érezhetjük magunkat.

  • Csökkenti a kortizolszintet: A könnyek önmagukban úgy működhetnek, mint a túl sok stresszhormon (kortizol) vagy további méreganyagok méregtelenítése. A kortizol felszabadulásával a szervezet rendszeréből a sírás a paraszimpatikus idegrendszer (vagy a relaxációs válasz) aktiválásához kapcsolódik, amely az „üss vagy fuss” válasz ellentéte, és ezért természetes ellenszere a felfokozott feszültségi állapotnak.
  • Endorfinokat szabadít fel: A sírás természetes endorfinokat szabadít fel, amelyek egyaránt emelhetik a hangulatot vagy természetes fájdalomcsillapítóként működhetnek, valamint egy jó sírás után nagyobb fokú ellazultságot (vagy esetleg álmosságot) eredményezhetnek.

  • Serkenti a bolygóideget (nervus vagus): A sírás a paraszimpatikus idegrendszer, vagyis a relaxációs válasz aktiválásához kapcsolódik, ezért természetes ellenszere a felfokozott feszültségi állapotna.

A forró zuhany előnyei

Segíthet az izomlazításban és enyhítheti az izomfájdalmat vagy -feszültséget, valamint oxitocint (a jobb közérzetet kiváltó vegyi anyagot) szabadíthat fel, és lehetővé teheti, hogy a testünk lehűljön az alváshoz kedvező hőmérsékletre, így könnyebben tudunk lehiggadni.

Hideg zuhany előnyei

Dopamint szabadíthat fel, amely serkenti az energia és a figyelem összpontosítását, és jó közérzetet okoz. Emellett a hangulatot javító endorfinokat szabadíthat fel, melyek javítják a vérkeringést és növelik a pulzusszámot és csökkentik a fáradtságot és a gyulladást.

Nyitókép: Shutterstock