Bean – Az igazi katasztrófafilm részlete

Kiderült, miért rajzolt szemeket egy értékes műalkotásra a biztonsági őr első munkanapján

Az utóbbi időben nagyon felkapott téma lett az az első munkanapját végző, múzeumi biztonsági őr, aki tollal szemeket rajzolt egy műalkotás alakjaira, ezzel megrongálva egy több millió dollárt érő festményt. Ezúttal maga az elkövető szólalt meg az ügyben, az ő elbeszélésében pedig egy teljesen új megvilágítást kap a történet.


A vandalizmusról először december hetedikén írtak az újságok, miután két látogató észrevette a graffitit és értesítette a galéria egyik alkalmazottját. A Yel'tsin Centerben akkor egy Anna Leporszkaja kiállítás volt megrendezve. A szóban forgó mű 1932 és 1934 között készült, és az eset előtt nagyjából 1,4 millió dollárt érhetett, ami átszámítva majdnem 440 millió forint.

Az elkövetőt Alekszandr Vasziljevnek hívják, aki az afganisztáni és csecsen háború kitüntetett veteránja. Elmondása szerint fogalma sem volt róla, hogy az a kép milyen értékes, mi több azt gondolta, hogy csupán gyerekrajzokról van szó, és a kiállítást megtekintő kiskorúak készítették.

A háború során lőtt sebek érték a férfi egész testét, ezzel együtt fej- és tüdősérüléseket szenvedett, melyek következtében pszichológiai és érzelmi egészsége tartósan károsodott. Állapota ellenére azóta több helyen is sikeresen elhelyezkedett biztonsági őrként, a múzeumbéli állást pedig veterántársai bíztatására fogadta el.

Magánéletében is több traumát kellett átélnie, hiszen felesége és egyetlen fia is meghallt. Második hitvese a bűneset után úgy nyilatkozott, hogy férje teljesen normális a mindennapokban, de bizonyos esetekben gyerekesen viselkedik.

Kezdetben viszolygott ettől a munkától, mivel nem volt biztos abban, hogy huzamos ideig képes talpon lenni leülési lehetőség nélkül. Mivel a munkájáért már egy műszak után fizettek volna, így végül engedett a csábításnak.

A képekről bevallotta, hogy nem igazán nyerték el a tetszését, mivel gyerekrajzoknak tűntek.

„Néztem, hogyan reagálnak az emberek, és láttam, hogy 16-17 éves srácok állnak mellette, és arról vitatkoznak, hogy miért nincs szeme és szája. Voltak lányok is a csoportban, és megkértek, hogy rajzoljak nekik szemet, mivel úgyis ott dolgozom. Én megkérdeztem tőlük, hogy az ő műveik-e? Azt mondták igen, és adtak egy tollat. Megrajzoltam a szemeket. Azt hittem, hogy ezek csak a gyerekkori rajzaik”

— olvashatjuk Vasziljev szavait az ARTnews cikkében.

A képet visszaszállították az Állami Tretyjakov Galériába, ahol egy restauráláson esik majd át. Először elutasították a férfi elleni feljelentést, mivel az ügyet jelentéktelennek titulálták, azóta viszont vandalizmus bűntettével vádolják, és a festmény biztosítási összegével arányos pénzbírságra, valamint akár egy év közmunkára vagy három hónapig terjedő börtönbüntetésre számíthat.