
október 08., 2025 ● Gasztronómia ●
in.hu
Ez az ínycsiklandozó almáspite-vaj minden palacsintát és pirítóst feldob
Ez az egyszerű ízesített vaj az almás pite legfinomabb aromáit zárja magába. A szeletelt almát fahéjjal és barna cukorral pároljuk, majd vajjal krémesre keverjük – így kapunk egy édes, illatos krémet, ami tökéletes palacsintára, gofrira, friss pirítósra vagy akár meleg kalácsra is.
Hozzávalók (kb. 12 adaghoz):
- 10 g sótlan vaj + 115 g puha vaj, elosztva
- 1 közepes alma, kimagozva és vékonyra szeletelve (kb. 200 g)
- 2 evőkanál víz
- 2 evőkanál barnacukor (kb. 25 g)
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- ¼ teáskanál citromhéj (reszelt)
- ¼ teáskanál só
Elkészítés
- Almapárolás:
Egy közepes, tapadásmentes serpenyőben olvasszuk fel a 10 g vajat közepes lángon. Adjuk hozzá a szeletelt almát és a vizet. Időnként megkeverve főzzük kb. 4-6 percig, amíg az alma elkezd puhulni és a víz elpárolog. - Ízesítés:
Szórjuk rá a barna cukrot és a fahéjat, majd folyamatosan kevergetve főzzük további 3-4 percig, amíg a cukor besűrűsödik és az alma teljesen megpuhul. Vegyük le a tűzről, és keverjük bele a reszelt citromhéjat és a sót. Hagyjuk kihűlni szobahőmérsékletűre (kb. 10-12 perc). - Krémesítés:
Tegyük az almás keveréket egy aprítógépbe. Adjuk hozzá a maradék puha vajat (115 g), majd dolgozzuk össze 1 percig, amíg a massza teljesen krémes lesz és az alma szinte eltűnik benne.

Fotó: Zu Kamilov/Shutterstock
Tipp
Légmentesen zárható tégelyben hűtőben egy hétig eláll. Felhasználás előtt hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni, hogy könnyen kenhető legyen.
Nyitókép: Alena_Kos/Shutterstock
október 04., 2025 ● Gasztronómia
október 06., 2025 ● Gasztronómia