
Így készül a nyár legfinomabb reggelije, a barackos-zabpelyhes szelet
Akár reggelire, akár tízóraira fogyasztjuk, a barackos-zabpelyhes szelet tökéletes kiegészítője lehet a napi étrendünknek. Édeskés íze mellett ráadásul kifejezetten egészséges: a lédús, antioxidánsokban gazdag barack és a fahéjas zabpehely kombinációja hihetetlenül tápláló a szervezetünk számára. Ha még intenzívebb ízélményre vágyunk, tálalhatjuk egy adag joghurttal vagy friss gyümölcsökkel is.
A könnyen elkészíthető recept ideális választás az egészségünkre nézve is. Az őszibarack például antioxidánsokban, valamint A- és C-vitaminban bővelkedik, ami erősíti az immunrendszert és egészséges ragyogást kölcsönöz a bőrnek, benne található kálium pedig segít a vérnyomás támogatásában. A zab magas rosttartalmának köszönhetően táplálékot biztosít a jótékony bélbaktériumok számára, míg a chia mag omega-3 zsírsavakkal rendelkezik, valamint stabilizálja a vércukrot és a koleszterinszintet.
Isteni finom mogyoróvajas desszert, ha szereted a Reese's édességet
- 2 közepes méretű őszibarack, apróra vágva (kb. 350–400 g);
- 75 g sötétbarna cukor;
- 15 ml citromlé;
- 4–5 g só;
- 1,6 dl tej;
- 2 db nagyobb méretű tojás;
- 10–12 g chia mag;
- 15 ml vaníliakivonat;
- fél teáskanál sütőpor;
- fél teáskanál őrölt fahéj;
- fél teáskanál őrölt kardamom;
- 225 g zabkorpa

- Keverjük össze az apróra vágott őszibarackot, másfél evőkanál barna cukrot, 1 evőkanál citromlevet és egy csipet sót egy kis lábasban. Közepes lángon, időnként megkeverve főzzük, amíg enyhén forrni nem kezd. Csökkentsük a hőfokot alacsonyra, és időnként megkeverve főzzük tovább, amíg az őszibarack megpuhul és levet ereszt, kb. 12 percig.
- Tegyük át egy kis hőálló tálba, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, kb. 30 percig.
- Melegítsük elő a sütőt 190 Celsius-fokra. Míg felmelegedik, kenjünk ki egy négyzet alakú sütőformát, és tegyük félre. Egy nagy tálban keverjük össze a tejet, a tojásokat, a chia magot, majd adjuk hozzá a vaníliakivonatot, a sütőport, fahéjat és kardamomot, valamint a maradék barna cukrot. Sózzuk, majd keverjük össze alaposan.
- Süssük addig, amíg a közepe megdermed, és a teteje aranybarna lesz, nagyjából 25-30 percig. Tálalás előtt hagyjuk kihűlni.
Forrás: EatingWell