Így készül a nyár legfinomabb reggelije, a barackos-zabpelyhes szelet
június 12., 2025  ●  Gasztronómia  ●   in.hu

Így készül a nyár legfinomabb reggelije, a barackos-zabpelyhes szelet

Akár reggelire, akár tízóraira fogyasztjuk, a barackos-zabpelyhes szelet tökéletes kiegészítője lehet a napi étrendünknek. Édeskés íze mellett ráadásul kifejezetten egészséges: a lédús, antioxidánsokban gazdag barack és a fahéjas zabpehely kombinációja hihetetlenül tápláló a szervezetünk számára. Ha még intenzívebb ízélményre vágyunk, tálalhatjuk egy adag joghurttal vagy friss gyümölcsökkel is.

A könnyen elkészíthető recept ideális választás az egészségünkre nézve is. Az őszibarack például antioxidánsokban, valamint A- és C-vitaminban bővelkedik, ami erősíti az immunrendszert és egészséges ragyogást kölcsönöz a bőrnek, benne található kálium pedig segít a vérnyomás támogatásában. A zab magas rosttartalmának köszönhetően táplálékot biztosít a jótékony bélbaktériumok számára, míg a chia mag omega-3 zsírsavakkal rendelkezik, valamint stabilizálja a vércukrot és a koleszterinszintet.

Összetevők:
  • 2 közepes méretű őszibarack, apróra vágva (kb. 350–400 g);
  • 75 g sötétbarna cukor;
  • 15 ml citromlé;
  • 4–5 g só;
  • 1,6 dl tej;
  • 2 db nagyobb méretű tojás;
  • 10–12 g chia mag;
  • 15 ml vaníliakivonat;
  • fél teáskanál sütőpor;
  • fél teáskanál őrölt fahéj;
  • fél teáskanál őrölt kardamom;
  • 225 g zabkorpa
Így készül a nyár legfinomabb reggelije, a barackos-zabpelyhes szelet
Fotó: MShev/Shutterstock
Így készítsük el:
  1. Keverjük össze az apróra vágott őszibarackot, másfél evőkanál barna cukrot, 1 evőkanál citromlevet és egy csipet sót egy kis lábasban. Közepes lángon, időnként megkeverve főzzük, amíg enyhén forrni nem kezd. Csökkentsük a hőfokot alacsonyra, és időnként megkeverve főzzük tovább, amíg az őszibarack megpuhul és levet ereszt, kb. 12 percig.
  2. Tegyük át egy kis hőálló tálba, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, kb. 30 percig.
  3. Melegítsük elő a sütőt 190 Celsius-fokra. Míg felmelegedik, kenjünk ki egy négyzet alakú sütőformát, és tegyük félre. Egy nagy tálban keverjük össze a tejet, a tojásokat, a chia magot, majd adjuk hozzá a vaníliakivonatot, a sütőport, fahéjat és kardamomot, valamint a maradék barna cukrot. Sózzuk, majd keverjük össze alaposan.
  4.  Süssük addig, amíg a közepe megdermed, és a teteje aranybarna lesz, nagyjából 25-30 percig. Tálalás előtt hagyjuk kihűlni.

Forrás: EatingWell

 

Nyitókép: MShev/Shutterstock
október 12., 2025  ●  Gasztronómia

Ez az ínycsiklandozó almáspite-vaj minden palacsintát és…

október 06., 2025  ●  Gasztronómia

Margot Robbie leleplezte kedvenc 3 összetevős szendvicsét…