Ha elkerülöd ezt az 5 ételt, jelentősen csökkented a bélrák kockázatát
december 08., 2024  ●  Gasztronómia  ●   Kovács Emese Kovács Emeseszerző fotója

Ha elkerülöd ezt az 5 ételt, jelentősen csökkented a bélrák kockázatát

Egy sebész megdöbbentő betekintést engedett az általa tapasztalt növekvő számú vastagbélrákos esetekbe, és egyúttal azt az öt ételt is felfedte, amely összefüggésbe hozható a riasztó statisztikákkal.

Dr. Karen Zaghiyan (@drkarenzaghiyan_official) a TikTok-fiókját arra használja, hogy információt és támogatást nyújtson a betegségben érintetteknek, és legutóbbi videója sokak számára fontos lehet.

Riasztóan emelkedik a fiatalon kialakuló vastagbélrákos megbetegedések száma, miközben senki sem tudja teljesen pontosan, hogy miért látjuk ezt. A kutatások azt mutatják, hogy talán összefügghet azzal, amit eszünk

− mondja a videóban.

Dr. Zaghiyan fel is sorolta az élelmiszereket, melyek veszélyt jelentenek a szervezetünkre.

@drkarenzaghiyan_official Would you like a list of food that prevents cancer? Stay tuned! #colorectacancer #coloncancer #rectalcancer #colonoscopyprep #cancer #guthealth #colorectsurgeon ♬ original sound - Karen Zaghiyan, MD, FASCRS

​Feldolgozott húsok

Ide tartoznak az ebédre szánt húsok, a csemegehúsok, a szalonna, a kolbász − ezek bármelyike feldolgozott hús, és napi egy adag elfogyasztása esetén 15-35%-kal növeli a vastagbélrák kockázatát. Minél kevesebbet eszünk belőlük, annál jobb, bár nincs meghatározott biztonságos mennyiség.

​Vörös húsok

Fotó: Shutterstock

Ide tartozik a marha-, borjú-, bárány- és sertéshús. Körülbelül 18%-kal megnövekedett a vastagbélrák kockázata azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak vörös húst. Ha a húst elszenesítjük − azaz láng fölött sütjük −, az még nagyobb kockázatot jelent.

​Cukros italok

Bár nem élelmiszer, Dr. Zaghiyan szerint a „cukorral édesített italok” is veszélyesek, mint például a gyümölcslevek és szénsavas üdítők, amelyek tele vannak magas fruktóz tartalmú kukoricasziruppal. Egy tanulmány szerint napi két adag cukrozott ital megduplázza a vastagbélrák kockázatát azokhoz képest, akik hetente kevesebb mint egyszer fogyasztottak ilyesmit.

​Alkohol

Fotó: Shutterstock

Az alkohol, beleértve a sört és a bort is, egy másik nagy bűnös, különösen azok számára, akik naponta fogyasztják. Az alkohol nemcsak a vastagbélrák kockázatát növeli, hanem számos más rákos megbetegedés kockázatát is.

​Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Dr. Zaghiyan rámutatott az ultrafeldolgozott élelmiszerek és az előre csomagolt ételek veszélyeire is. Kiemelte a chipset, a gabonapelyheket, a csomagolt pékárut és sok bolti kenyeret, mint elsődleges példákat. A különböző bélbetegségekkel, valamint a vastagbélrákkal való fokozott összefüggés okai az emulgeálószerek, a mesterséges édesítőszerek és a különböző további adalékanyagok, például az ételfestékek, amelyek ezekben az élelmiszerekben találhatóak.

Forrás: Express

Nyitókép: Shutterstock

Nyitókép: Fotó: Shutterstock
november 21., 2025  ●  Gasztronómia

Drágán árulják, az erdőben azonban könnyen hozzájutunk…

november 20., 2025  ●  Gasztronómia

Így készítsd el otthon a világ legfinomabb csokoládéját

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!