A legjobb citromos pite recept, amit valaha kóstoltál
június 22., 2025  ●  Gasztronómia  ●  in.hu

A legjobb citromos pite recept, amit valaha kóstoltál

Ropogós morzsás alapjával, krémes töltelékével és fanyar lime ízével tökéletes nyári, könnyű desszert.

Hozzávalók (8-10 adag):
  • Szárított limeszeletek

  • 1 lime

Az alaphoz:

  • 200 g Digestive keksz
  • 125 g sótlan vaj, olvasztva

A töltelékhez:

  • 4 nagy tojássárgája
  • 400 g doboz sűrített tej
  • 5 lime finomra reszelt héja és leve

Díszítéshez:

  • 250 ml magas zsírtartalmú habtejszín
  • 1 lime finomra reszelt héja
Elkészítés:

1. Készítsük el a szárított limeszeleteket a díszítéshez. Melegítsük fel a sütőt 110°C-ra (gázsütő esetén 100°C-ra), és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Vágjuk a lime-ot 2 mm vastag szeletekre, és fektessük az előkészített tepsibe. Tegyük a sütőbe 1½-2 órára, amíg a limeszeletek teljesen kiszáradnak. Ha kész, tegyük át egy rácsra hűlni.

2. Az alaphoz tegyük a kekszet egy konyhai robotgépbe, és pépesítsük morzsaszerűre (nem túl finomra). Tegyük egy tálba, öntsük rá az olvasztott vajat, és keverjük össze.

3. Kanalazzuk a morzsás keveréket egy téglalap alakú, laza aljú tortaformába vagy egy legalább 20 cm-es, 3 cm mély kerek tortaformába. Egyenletesen nyomkodjuk rá az aljára, és nyomjuk fel a keveréket a forma oldalára, hogy kéreg alakuljon ki. Tegyük a hűtőszekrénybe kb. 30 percre, hogy megszilárduljon.

A legjobb citromos pite recept, amit valaha kóstoltál
Fotó: Maria Alam Sraboni/Shutterstock

4. Melegítsük fel a sütőt 150°C (gáztűzhely esetén 130°C-ra).

5. A töltelék elkészítéséhez egy nagy tálban keverjük fel a tojássárgáját és a sűrített tejet, amíg simára nem keveredik. Adjuk hozzá a lime héját és levét, és ismét keverjük simára.

6. Öntsük a lime-os tölteléket az előkészített tésztába, és a sütőben 25-30 percig süssük, amíg megemelkedik és éppen csak megdermed. Hagyjuk kihűlni a formában, majd tálalás előtt 2 órán át hűtsük a hűtőben.

7. A befejezéshez verjük fel a tejszínt egy tálban kemény habbá, majd tegyük egy 1 cm-es sima fúvókával ellátott pipettás zacskóba. Fújjunk dekoratív krémszegélyt a pitére, rendezzük el a tetején a szárított limeszeleteket, és fejezzük be limehéjjal megszórva. Szeletekre vágva tálaljuk.

Nyitókép: Brent Hofacker/Shutterstock
szeptember 20., 2025  ●  Gasztronómia

Gordon Ramsay megsúgta a tökéletes rántotta elkészítésének…

szeptember 21., 2025  ●  Gasztronómia

Diana hercegé imádta ezt a reggelit, még mielőtt divatba…