Kostina IG/Shutterstock
július 04., 2025  ●  Gasztronómia  ●  in.hu

Egy több száz éves, könnyű francia desszert, amivel bárkit lenyűgözöl

A Clafoutis, azaz tejespite klasszikus francia édesség: friss gyümölcsökből és egyszerű tésztából készül, a végeredmény pedig egy édes és lágy, omlós desszert.

Amiért szeretni fogjuk:
  • Lenyűgöző a tálalása: Egy egyszerű tésztából könnyű és pudingos palacsinta lesz, amely a sütőben varázslatosan felfújódik.
  • Mennyei meggyes-mandulás íz: A friss cseresznye édes és lekváros, rubinvörös színe pedig gyönyörű. Egyetlen íz sem párosul jobban a cseresznyéhez, mint a mandula, ezért ne hagyjuk ki a mandulakivonatot. 
Hozzávalók:
  • Sótlan vaj, a sütőedényhez
  • 300 g friss vagy felolvasztott fagyasztott cseresznye, kimagozva
  • 3 nagy tojás, szobahőmérsékleten
  • 236 ml teljes vagy 2%-os tej, szobahőmérsékleten
  • 63 g univerzális liszt
  • 100 g plusz 1 evőkanál kristálycukor, elosztva
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1/4 teáskanál kóser só
  • 1/4 teáskanál mandula kivonat
  • Porcukor a tálaláshoz (opcionális)
t.sableaux/Shutterstock
t.sableaux/Shutterstock
Fotó: t.sableaux/Shutterstock
Elkészítés:

1. Melegítsük fel a sütőt 175°C-ra. Kenjünk ki egy sütőedényt (legalább 5 centiméter magas) sótlan vajjal.

2. Szükség esetén öntsük le a felolvasztott cseresznyéből a folyadékot. Rendezzük el a kimagozott cseresznyét egy rétegben a sütőtálban.

3. Turmixoljuk össze a tojásokat, a szobahőmérsékletű tejet, a lisztet, a kristálycukrot, a vaníliakivonatot, a kóser sót és a mandulakivonatot egy turmixgépben, amíg sima lesz, kb. 30 másodpercig (alternatív megoldásként az összes hozzávalót egy nagy tálban simára keverhetjük habverővel).

4. Öntsük a sütőedénybe, és szórjuk meg egyenletesen a maradék 1 evőkanál kristálycukorral.

5. Süssük addig, amíg megpuffad, világos aranybarnára sül, és a közepébe szúrt fogpiszkáló vagy villa tiszta marad, 43-45 percig. Hagyjuk hűlni 5 percig, majd hintsük meg porcukorral és tálaljuk melegen.

Érdemes előre elkészíteni a tésztát, majd légmentesen záródó edényben a hűtőbe tenni 24 órára. Sütés előtt vegyük ki a tésztát a hűtőből, amíg a sütő felmelegszik, és óvatosan keverjük össze, mielőtt a sütőedénybe öntenénk.

Tárolás: A maradékot légmentesen záródó edényben legfeljebb 4 napig tároljuk a hűtőszekrényben.

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!