
Egy több száz éves, könnyű francia desszert, amivel bárkit lenyűgözöl
A Clafoutis, azaz tejespite klasszikus francia édesség: friss gyümölcsökből és egyszerű tésztából készül, a végeredmény pedig egy édes és lágy, omlós desszert.
- Lenyűgöző a tálalása: Egy egyszerű tésztából könnyű és pudingos palacsinta lesz, amely a sütőben varázslatosan felfújódik.
- Mennyei meggyes-mandulás íz: A friss cseresznye édes és lekváros, rubinvörös színe pedig gyönyörű. Egyetlen íz sem párosul jobban a cseresznyéhez, mint a mandula, ezért ne hagyjuk ki a mandulakivonatot.
- Sótlan vaj, a sütőedényhez
- 300 g friss vagy felolvasztott fagyasztott cseresznye, kimagozva
- 3 nagy tojás, szobahőmérsékleten
- 236 ml teljes vagy 2%-os tej, szobahőmérsékleten
- 63 g univerzális liszt
- 100 g plusz 1 evőkanál kristálycukor, elosztva
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1/4 teáskanál kóser só
- 1/4 teáskanál mandula kivonat
- Porcukor a tálaláshoz (opcionális)


1. Melegítsük fel a sütőt 175°C-ra. Kenjünk ki egy sütőedényt (legalább 5 centiméter magas) sótlan vajjal.
2. Szükség esetén öntsük le a felolvasztott cseresznyéből a folyadékot. Rendezzük el a kimagozott cseresznyét egy rétegben a sütőtálban.
3. Turmixoljuk össze a tojásokat, a szobahőmérsékletű tejet, a lisztet, a kristálycukrot, a vaníliakivonatot, a kóser sót és a mandulakivonatot egy turmixgépben, amíg sima lesz, kb. 30 másodpercig (alternatív megoldásként az összes hozzávalót egy nagy tálban simára keverhetjük habverővel).
4. Öntsük a sütőedénybe, és szórjuk meg egyenletesen a maradék 1 evőkanál kristálycukorral.
5. Süssük addig, amíg megpuffad, világos aranybarnára sül, és a közepébe szúrt fogpiszkáló vagy villa tiszta marad, 43-45 percig. Hagyjuk hűlni 5 percig, majd hintsük meg porcukorral és tálaljuk melegen.
Érdemes előre elkészíteni a tésztát, majd légmentesen záródó edényben a hűtőbe tenni 24 órára. Sütés előtt vegyük ki a tésztát a hűtőből, amíg a sütő felmelegszik, és óvatosan keverjük össze, mielőtt a sütőedénybe öntenénk.
Tárolás: A maradékot légmentesen záródó edényben legfeljebb 4 napig tároljuk a hűtőszekrényben.
(Kitchn)
Nyitókép: Kostina IG/Shutterstock
Olvasd el ezt is!