Könnyű, légies és nagyon finom: Csokoládé mousse recept
július 16., 2025  ●  Gasztronómia  ●   in.hu

Könnyű, légies és nagyon finom: Csokoládé mousse recept

Az alábbi csokoládé mousse recept könnyű és ideális, ha egy előre elkészíthető desszertre vágyunk.

Ennek a mennyei csoki mousse-nak az alapjáz a jó minőségű csokoládé képezi. Válasszunk olyan csokoládét, amit könnyű feldarabolni. Semmiképpen se csokoládéforgácsot használjunk, amely emulgeálószereket tartalmaz, mivel azok a mousse-t nehézkessé tehetik. Kerüljük továbbá a keserédes csokoládét (kb. 70%-os kakaótartalmú étcsokoládé); a 60%-64%-os kakaótartalmú a legjobb állagú.

Az eszpresszó tökéletesen kiemeli a csokoládét, de ha nincs kávégépünk, egyszerű helyettesítésként oldjunk fel 1 teáskanál instant eszpresszóport ¼ csésze forró vízben. Ha még krémesebb és kevésbé intenzív csokoládéízt szeretnénk elérni, cseréljük ki a félédes csokoládé felét tejcsokoládéra.

Hozzávalók (6 adaghoz):
  • 240 ml hűtött tejszín, elosztva
  • 4 nagy tojássárgája
  • 6 cl főzött eszpresszó vagy erős kávé, szobahőmérsékletű
  • ½ teáskanál Diamond Crystal vagy ¼ teáskanál Morton kóser só
  • 3 evőkanál cukor, elosztva
  • 170 g félédes csokoládé (60-64% kakaó), apróra vágva
  • 3 nagy tojásfehérje*
Elkészítés:

1. lépés: Keverjünk fel 120 ml hűtött tejszínt egy kis tálban kemény habbá, majd fedjük és hűtsük le.

2. Egy hőálló keverőtálban keverjük össze a 4 nagy tojássárgáját, a szobahőmérsékletű eszpresszót, a kóser sót és 2 evőkanál cukrot. Állítsuk egy lábas fölé, melyben enyhén forró víz áll (a tál ne érjen a vízhez). Folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg a keverék világosabb színű nem lesz, térfogata majdnem megduplázódik, kb. 1½-2½ percig.

3. Vegyük le a tálat a tűzről, és adjuk hozzá az apróra vágott csokoládét. Addig keverjük, amíg megolvad és a keverék sima lesz (ha a csokoládé nem olvad, tegyük vissza a tálat a forró víz fölé kb. 10 másodpercre). Hagyjuk állni, és időnként keverjünk rakjta egyet, amíg szobahőmérsékletű nem lesz.

4. Egy közepes tálban, közepes sebességen, habverővel verjük fel a 3 nagy tojásfehérjét, amíg habos nem lesz, 1½-2½ percig. Járó keverőgép mellett fokozatosan verjük bele a maradék 1 evőkanál cukrot. Növeljük a sebességet magasra, és addig verjük, amíg merev csúcsok nem alakulnak ki, kb. 1 percig.

5. A tojásfehérjéket 2 adagban keverjük bele az olvasztott csokoládékeverékbe; a félretett tejszínhabot csak úgy keverjük bele, hogy összeolvadjon.

6. Osszuk szét a habot hat tálkában, desszertes pohárban vagy teáscsészében. Hűtsük, amíg megszilárdul, legalább 2 órán át.

7. Közvetlenül a tálalás előtt a maradék hűtött tejszínt egy kis tálban verjük fel lágy habbá, majd minden mousse tetejére tegyünk egy púpozott tejszínhabot.

A mousse 1 nappal korábban is elkészíthető. Fedjük le műanyag fóliával vagy viaszpapírral, és tartsuk hűtve. Tálalás előtt 10 percig szobahőmérsékleten hagyjuk állni.

Nyitókép: RomanaMart/Shutterstock
november 22., 2025  ●  Gasztronómia

Az ellentmondásos őszi ital, amelynek sötét múltja van

november 16., 2025  ●  Gasztronómia

3 komfortétel a téli szezonra, amit a diétád is szeretni fog

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!