Diana hercegé imádta ezt a reggelit, még mielőtt divatba jött volna
szeptember 21., 2025  ●  Gasztronómia  ●  in.hu

Diana hercegé imádta ezt a reggelit, még mielőtt divatba jött volna

Diana hercegné nem csupán a divat terén járt fényévekkel a világ előtt, hanem étkezési szokásaiban is. Egykori személyes séfje most elárulta, hogy Diana kedvenc reggelije egy olyan fogás volt, amelyből csak évtizedekkel később lett világszerte trend.

Diana hercegné pontosan tudta, hogyan kezdje jól a napot. A megszokott müzli vagy vajas pirítós helyett egy egészséges, és akkoriban szinte ismeretlen ételt választott, amelyből később igazi világsztár lett: az éjszakán át áztatott zabkását (overnight oats).

Az egykori walesi hercegné személyes séfje, Darren McGrady 1993 és 1997 között dolgozott a brit királyi családnak, nemrég pedig egy YouTube-videóban mesélte el, mit készített el rendszeresen Dianának.

Amikor Diana hercegné szakácsa lettem, ő újra egyenesbe hozta az életét. 119 jótékonysági szervezet védnöke volt, hetente háromszor járt edzőterembe, és jobban nézett ki, mint valaha. Azt mondta nekem: »Darren, te vedd kézbe a zsírokat, én meg majd a szénhidrátokat égetem el a teremben Így lett a kedvenc reggelije az egyéjszakás zabkása.

Diana Svájcban találkozott először ezzel a reggelivel, amikor egy egészségklinikán az étlapon Bircher-müzliként szereplő ételt kérte. McGrady szerint nagyon ízlett neki, és egészségesnek találta az összetevőit, így hazatérése után ezt kérte minden reggelire.

A Bircher-müzlit egyébként már jóval korábban, a 20. század elején is ismerték. Feltalálójának Maximilian Oskar Bircher-Benner svájci orvost tartják, aki zürichi szanatóriumában kínálta betegeinek a reggelit, amelybe reszelt alma, citrom, dió és sűrített tej is került.

Ezzel Diana hercegné jó húsz évvel előzte meg a korát: bár a boltokban a kilencvenes években is lehetett száraz müzlit kapni, azonban az egyéjszakás müzli csak 2012 körül lett igazán felkapott, a tiszta étkezés mozgalmának és a közösségi médiának köszönhetően. Az Instagramon és Pinteresten különösen népszerűvé vált a befőttesüvegben tálalt változata.

McGrady azt is elárulta, hogyan készítette Diana kedvenc zabkásáját: a zabpelyhet narancslében áztatta be éjszakára, majd másnap görög joghurttal, citromlével és mézzel keverte össze. A klasszikus verzióhoz a már említett reszelt almát, áfonyát és diót is hozzáadhatjuk, de chia maggal, különböző bogyókkal és eperrel is kiegészíthetjük. A séf szerint ez az étel amellett, hogy rendkívül finom, rostokban és fehérjékben is gazdag.

Forrás: ReadersDigest

Nyitókép: Diana hercegné Kamerunban, 1990-ben/Jayne Fincher/Getty Images