Diána hercegné már azelőtt imádta ezt a reggelit, mielőtt divatossá vált volna
szeptember 24., 2025  ●  Gasztronómia  ●  in.hu

Diána hercegné már azelőtt imádta ezt a reggelit, mielőtt divatossá vált volna

A néhai hercegné mindig egy lépéssel a kor előtt járt, és már jóval a trendek előtt rátalált kedvenc, egészséges reggelijére, amelyet ma már sokan ismernek.

A hercegné egykori személyi séfje, Darren McGrady nemrég elárulta, mi szerepelt Diána hercegné menüjén, és hogyan fedezte fel ezt az ételt szinte két évtizeddel mindenki más előtt. McGrady, aki 1993 és 1997 között főzött a Kensington-palotában, a YouTube-on mutatta be, mit készített rendszeresen – az ételek pedig igazán ínycsiklandónak tűnnek.

Amikor a séfje lettem, az élete visszatért a normális kerékvágásba. Hetente háromszor edzett, miközben 119 jótékonysági szervezet védnöke volt. Mindig azt mondta nekem: »Darren, te foglalkozz a zsírokkal a konyhában, én pedig intézem a szénhidrátokat az edzőteremben.« Ez azt jelentette, hogy egészségesen táplálkozott, és kedvenc reggelije az egyéjszakás zabkása volt

– mesélte McGrady. Ma már mindannyian ismerjük ezt az ételt, de az 1990-es években még alig volt a köztudatban.

Diána hercegné már azelőtt imádta ezt a reggelit, mielőtt divatossá vált volna
Illusztráció
Fotó: Alisha Hieb/Unsplash
Honnan vette az ötletet Diána hercegné?

McGrady szerint Diána Svájcban találkozott először a Bircher müzlivel. 

Elment egy svájci egészségügyi klinikára, és ott kóstolta meg az egyéjszakás áztatott zabkását. Nagyon ízlett neki, és az összetevőket is rendkívül egészségesnek találta. Visszatért, és azt mondta: »Darren, ezt szeretném minden nap reggelire.«

Mi is az a Bircher müzli?

A müzlit a 20. század elején egy Maximilian Oskar Bircher-Benne nevű svájci orvos találta fel. Ő a nyers ételek úttörője volt, és a müzlit – nyers zabpehelyből, reszelt almából, citromból, diófélékből és sűrített tejből – a zürichi szanatóriumában a betegeknek adta, hogy helyreállítsa egészségüket. Bár nem tudni, hogy Diána hercegné valóban járt-e a zürichi klinikán, az 1993-as svájci útja során biztosan megismerkedett az étellel. Miután 1992-ben elvált Károly hercegtől, minden figyelmét az egészségére összpontosította. 1995-ös BBC Panorama interjújában elárulta, hogy legyőzte bulimiáját, és azóta egészségére és jóllétére koncentrál, gyakran látták edzőterembe járni. Így logikus, hogy a Bircher müzli vagy más néven az egyéjszalás zabkása lett a kedvenc reggelije.

Mennyivel előzte meg a trendet?

Úgy tűnik, közel 20 évvel. Bár az 1990-es években már lehetett kapni csomagolt, száraz müzlit az élelmiszerboltokban, az egyéjszakás zabkása csak 2012 körül vált igazán népszerűvé, a közösségi média influencereinek köszönhetően. Az egyszerű elkészítése és látványos tálalása – különösen üvegben vagy befőttesüvegben – hamar Instagram- és Pinterest-sztárrá tette a reggelit. Ma már a kávézók és otthonok reggelijének alapvető része világszerte.

(Reader's Digest)

Nyitókép: Diána hercegné Párizsban, 1988-ban./David Levenson/Getty Images
szeptember 21., 2025  ●  Gasztronómia

Hogyan készítsd a tökéletes rizottót: 5 szakértői tipp és 2…

szeptember 25., 2025  ●  Gasztronómia

3 konyhai alapszabály, amit először tanítanak meg a…