A kedvenc nyári ebéded lehet ez a fetás zöldségleves
június 10., 2025  ●  Gasztronómia  ●   in.hu

A kedvenc nyári ebéded lehet ez a fetás zöldségleves

Ez a sült fetás zöldségleves krémes és ízletes, amelyben megtalálni a tavaszi és nyári szezonális termékek legjavát.

Tippek a recept elkészítéséhez:
  • Az előkészítési idő megtakarítása érdekében fontoljuk meg, hogy előre vágott spárgát, zacskós borsót és hámozott fokhagymagerezdeket használunk.
  • A zöldségek sütése felerősíti és mélyebbé teszi természetes ízüket.
  • A friss bébispenót hozzáadása turmixolás közben élénkzöld színt ad a levesnek.
  • Bátran használjunk bármilyen zöldség- és fűszerkombinációt, a bazsalikom és a pirított mogyoróhagyma is remekül illik ebbe a levesbe. 

 

Hozzávalók
  • 1 (kb. 450-455 g) csokor spárga, levágva
  • 2 közepes méretű (kb. 150 g) póréhagyma, csak a fehér és a világoszöld részek, 2-3 centis vastag szeletekre vágva 
  • 345 g friss borsóhéj
  • 5 nagy gerezd fokhagyma, összezúzva és meghámozva
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj 
  • ¼ teáskanál só
  • ¼ teáskanál őrölt bors, plusz még több a díszítéshez
  • 170 g feta sajt, lecsepegtetve
  • 950 ml sótlan zöldségleves
  • 1 evőkanál citromlé
  • 140 g bébispenót 
  • 25 g apróra vágott friss kapor, plusz még több a díszítéshez
  • 113 g csökkentett zsírtartalmú, natúr (görög típusú) joghurt
Elkészítés

1. Melegítsük elő a sütőt 205°C-ra. Tegyük bele a levágott spárgát, a póréhagymát, a borsót, a zúzott fokhagymát, 2 evőkanál olajat, valamint ¼ teáskanál sót és borsot egy nagy tepsibe, a fetát pedig a közepére.

2. Addig süssük, amíg a zöldségek éppen csak megpuhulnak, a feta pedig átmelegszik, kb. 30 percig, közben félúton megkeverjük a zöldségeket.

3. Ha szükséges, adagokban dolgozzuk át a fetát és a zöldségkeveréket egy turmixgépbe, majd adjuk hozzá a húslevest és 1 evőkanál citromlevet. Dolgozzuk simára, körülbelül 1 percig. A turmixgép működése közben fokozatosan adjuk hozzá a spenótot és a kaprot. Minden egyes hozzáadás után addig dolgozzuk, amíg teljesen össze nem keveredik, majd folytassuk a feldolgozást, amíg sima lesz, még kb. 2 percig.

4. Osszuk szét a levest 6 tál között, és locsoljuk meg a joghurttal. Tetszés szerint díszítsük borssal és kaporral.

Nyitókép: A kép illusztráció/NoirChocolate/Shutterstock
október 06., 2025  ●  Gasztronómia

Margot Robbie leleplezte kedvenc 3 összetevős szendvicsét…

október 18., 2025  ●  Gasztronómia

Matthew Broderick tortilla levesénél nincs tökéletesebb…