
A kedvenc nyári ebéded lehet ez a fetás zöldségleves
Ez a sült fetás zöldségleves krémes és ízletes, amelyben megtalálni a tavaszi és nyári szezonális termékek legjavát.
- Az előkészítési idő megtakarítása érdekében fontoljuk meg, hogy előre vágott spárgát, zacskós borsót és hámozott fokhagymagerezdeket használunk.
- A zöldségek sütése felerősíti és mélyebbé teszi természetes ízüket.
- A friss bébispenót hozzáadása turmixolás közben élénkzöld színt ad a levesnek.
- Bátran használjunk bármilyen zöldség- és fűszerkombinációt, a bazsalikom és a pirított mogyoróhagyma is remekül illik ebbe a levesbe.
- 1 (kb. 450-455 g) csokor spárga, levágva
- 2 közepes méretű (kb. 150 g) póréhagyma, csak a fehér és a világoszöld részek, 2-3 centis vastag szeletekre vágva
- 345 g friss borsóhéj
- 5 nagy gerezd fokhagyma, összezúzva és meghámozva
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- ¼ teáskanál só
- ¼ teáskanál őrölt bors, plusz még több a díszítéshez
- 170 g feta sajt, lecsepegtetve
- 950 ml sótlan zöldségleves
- 1 evőkanál citromlé
- 140 g bébispenót
- 25 g apróra vágott friss kapor, plusz még több a díszítéshez
- 113 g csökkentett zsírtartalmú, natúr (görög típusú) joghurt
1. Melegítsük elő a sütőt 205°C-ra. Tegyük bele a levágott spárgát, a póréhagymát, a borsót, a zúzott fokhagymát, 2 evőkanál olajat, valamint ¼ teáskanál sót és borsot egy nagy tepsibe, a fetát pedig a közepére.
2. Addig süssük, amíg a zöldségek éppen csak megpuhulnak, a feta pedig átmelegszik, kb. 30 percig, közben félúton megkeverjük a zöldségeket.
3. Ha szükséges, adagokban dolgozzuk át a fetát és a zöldségkeveréket egy turmixgépbe, majd adjuk hozzá a húslevest és 1 evőkanál citromlevet. Dolgozzuk simára, körülbelül 1 percig. A turmixgép működése közben fokozatosan adjuk hozzá a spenótot és a kaprot. Minden egyes hozzáadás után addig dolgozzuk, amíg teljesen össze nem keveredik, majd folytassuk a feldolgozást, amíg sima lesz, még kb. 2 percig.
4. Osszuk szét a levest 6 tál között, és locsoljuk meg a joghurttal. Tetszés szerint díszítsük borssal és kaporral.