Gordon Ramsay rántotta receptjénél tényleg nem létezik jobb
június 11., 2025  ●  Gasztronómia  ●  in.hu

Gordon Ramsay rántotta receptjénél tényleg nem létezik jobb

Annak ellenére, hogy a világhírű szakács, Gordon Ramsay rántotta receptje néhány perc alatt összedobható, az elkészítési módja pedig gyakorlatilag teljesen eltér a hagyományostól.

A Gordon Ramsay-féle krémes, snidlinges rántotta receptje néhány alapvető pontban tér el a megszokott módszerektől. A legszembetűnőbb különbség, hoogy a tojásokat nem kell előre felverni, mint általában. Ehelyett egy hideg serpenyőbe ütjük őket, közvetlenül a darabka vaj mellé, és csak akkor kezdjük el keverni, amikor már a tűz fölé kerültek.

Ramsay a keveréshez nem villát vagy habverőt használ, hanem gumispatulát – ez finomabban bánik az állaggal, és kevésbé töri össze a tojást. A másik nagy különbség a hőfok. Miközben sok recept az alacsony hőmérsékletű, lassú sütést ajánlja, Ramsay ezzel szemben magas hőfokon, folyamatos keverés mellett, váltogatva le, majd visszateszi a serpenyőt a tűzre. Ez a technika nemcsak megakadályozza, hogy a tojás túlfőjön, de krémes, mégis könnyű állagot eredményez.

A hab a tortán pedig egy kis adag crème fraîche – ettől még selymesebb lesz a végeredmény, ráadásul segít lehűteni a tojást, hogy ne főjön tovább a tálalás után sem.
Összetevők:
  • 6 db hideg tojás;
  • 1 evőkanál vaj;
  • Só, bors, ízlés szerint;
  • 1 teáskanál crème fraîche (opcionális)
  • metélőhagyma a díszítéshez.
Gordon Ramsay rántotta receptjénél tényleg nem létezik jobb
Fotó: Arkadiusz Fajer/Shutterstock
Így készítsük el:
  1. Keverjük össze a tojásokat és a vajat: üssük fel a tojásokat, és tegyük őket egy mély serpenyőbe vagy lábosba, majd adjuk hozzá a vajat is. Gordon szerint kisebb adagoknál érdemes a tojás-vaj arányt kb. 2:1-hez igazítani.
  2. Tegyük a serpenyőt a tűzhelyre, és magas hőfokon kezdjük el folyamatosan keverni egy spatulával. Fontos, hogy a folyamat közben kaparjuk fel az alját is, hogy ne tapadjon le. 30 másodperc után vegyük le a serpenyőt a tűzről, és keverjük még kb. 10 másodpercig. Ezután tegyük vissza, és ismételjük ezt a folyamatot 3-4 alkalommal. Az egész kb. 3 percet vesz igényb e– így lesz a rántottánk selymesen krémes, nem pedig kiszáradt.
  3. Amikor már majdnem elkészült, ízesítsük sóval, borssal, majd keverjük bele a crème fraîche-t és az apróra vágott snidlinget. Utóbbi nemcsak friss ízt, hanem egy kis zöld színt is ad az ételnek.
  4. A kész rántottát frissen, melegen tálaljuk, akár egy szelet pirítóssal, a tetejét pedig szórjuk meg egy kevés snidlinggel.

Forrás: Reader's Digest

 

Nyitókép: Marian Weyo/Shutterstock
október 08., 2025  ●  Gasztronómia

Margot Robbie leleplezte kedvenc 3 összetevős szendvicsét…

október 02., 2025  ●  Gasztronómia

Ez az apró trükk segít elkészíteni a legropogósabb sült…