Gordon Ramsay megsúgta a tökéletes rántotta elkészítésének titkát
szeptember 20., 2025  ●  Gasztronómia  ●  in.hu

Gordon Ramsay megsúgta a tökéletes rántotta elkészítésének titkát

Kevés étel olyan egyszerű, mégis annyira sokféleképpen elkészíthető, mint a tojás. A rántotta pedig egy különösen sokoldalú reggeli lehet: legyen krémes, légies vagy gazdagon vajas – minden stílushoz akad egy séf, aki tökéletesítette a módszert.

Martha Stewart klasszikus módszere

Ha valaki a legegyszerűbb, klasszikus rántottára vágyik, Martha Stewart technikája a legjobb választás. Az üzletasszony és legendás tévés személyiség három tojást ver fel egy kis tálban, mindenféle adalék nélkül – sem víz, tej, tejszín és só nem kerül bele, mert szerinte a jó tojás magáért beszél. Ezután néhány kocka vajat olvaszt meg egy kisebb serpenyőben, éppen annyit, hogy bevonja az alját. Amikor a serpenyő már elég forró ahhoz, hogy egy csepp víz azonnal sisteregjen rajta, mehetnek bele a tojások. A kulcs a folyamatos keverés, így a tojás nem szárad ki, a hő pedig könnyű darabokká alakítja a tojást. Amikor elkészült, Stewart azonnal leveszi a tűzről, meleg tányérra teszi, és egy kevés sóval szórja meg. Az eredmény: a lehető leglágyabb, legfinomabb rántotta.

Gordon Ramsay tökéletes rántottája

Az egyik legizgalmasabb technika Gordon Ramsay nevéhez fűződik. A sztárséf hideg tojásokat üt fel egy tapadásmentes lábosba, majd három kis darab hideg vajat ad hozzá. Ezután magas hőfokra teszi, és szilikon spatulával folyamatosan keveri, mindig lesöpörve a lábos alját, hogy a tojás mozgásban maradjon. Harminc másodpercig a tűzön hagyja, majd újabb harminc másodpercre leveszi – közben végig keveri. Ezt a módszert addig ismétli, amíg a tojás három perc alatt el nem készül. Később sóval és borssal ízesíti a majdnem kész rántottát, majd amikor a tojás már éppen összeállt, de még lágy, hozzáadja a titkos hozzávalót: egy teáskanál crème fraîche-t. Ettől lesz igazán krémes és gazdag a végeredmény. Ezt követően pirítósra kanalazza, és apróra vágott snidlinggel tálalja a kész reggelit.

J. Kenji López-Alt változata
@gourmetgab Day 4: Might add butter cubes to my scrambled eggs from now on 😏 (Recipe for Extra-Creamy Scrambled Eggs via Kenji Lopez-Alt on @NYT Cooking) #12daysofeggs ♬ original sound - gourmetgab

A James Beard-díjas szakácskönyvszerző és séf nem áldozza fel az ízt a könnyedség oltárán: az ő rántottája egyszerre gazdag és krémes, természetesen sok vajjal. J. Kenji López-Alt azzal kezdi, hogy kukorica keményítőt készít (kukorica-, burgonya- vagy tápiókakeményítőből), ami megakadályozza, hogy a tojásfehérje fehérjéi túl gyorsan összecsomósodjanak. Így a tojás főzés közben is lágy és krémes marad. Ehhez összeveri a tojásokat, több apró kocka hideg vajat és egy csipet sót. Ne lepődjünk meg, a vaj ilyenkor még nem keveredik össze a tojásokkal.

Ezután egy evőkanál vizet önt egy tapadásmentes serpenyőbe, és felmelegíti. Amikor a víz szinte teljesen elpárolgott, hozzáad egy darab vajat, és hagyja, hogy bevonja a serpenyőt, majd beleönti a tojásokat. Itt nem kell olyan gyorsan keverni, mint Ramsay-nél: lassú, széles mozdulatokkal kell mozgatni a tojást, hogy ne barnuljon meg, és nagyobb, levegősebb darabok jöjjenek létre. Amikor a tojás elkészült, frissen őrölt fekete borssal tálalhatjuk. 

Forrás: FoodandWine

Nyitókép: Illusztráció/MariaKovaleva/Shutterstock
szeptember 21., 2025  ●  Gasztronómia

Hogyan készítsd a tökéletes rizottót: 5 szakértői tipp és 2…

szeptember 25., 2025  ●  Gasztronómia

3 konyhai alapszabály, amit először tanítanak meg a…