
Leginkább az ázsiai konyha leghíresebb fogásaival jött be Magyarországra is ez a rendkívül erős aromájú gyökér, amit már nem csak egy jó pad thaiban használunk, de teát készítünk belőle, ha megfáztunk, és sokan már a vasárnapi húslevesbe is tesznek belőle egy-két karikát. Eddig abban a tudatban voltunk, hogy számos pozitív egészségügyi hatása van – ami nagyjából igaz is.

Fotó: No Revisions/Unsplash
A gyömbér bizonyítottan csökkenti a hányingert (így több más dologgal együtt segíthet az utazási betegség megelőzésében vagy a terhességi rosszullét mérséklésében), enyhíti a görcsöket, kordában tartja a koleszterinszintet és számos rák kóros sejtjeit pusztítja.
Általában nyersen fogyasztjuk, annál is inkább, mert hő hatására könnyen elillan a csípős ízét és egyéb jó tulajdonságait adó gingerol vegyület.
A vince.hu cikkéből azonban kiderül, hogy itt is érdemes alkalmazni a kevesebb több elvét: ha több mint 50 grammot fogyasztunk belőle egyszerre, akkor jó eséllyel szenvedünk majd a mellékhatásaitól, ami a gyomorégés, felfúvódás és a hasmenés.
Szóval fogyasszuk a gyömbért bátran, de csak mértékkel!
Nyitókép: Kim Cruickshanks/Unsplash

