
Különleges karácsonyi fogások, amik feldobják az ünnepi asztalt
A karácsony nemcsak a szeretet, hanem az ízek ünnepe is. Ilyenkor sok családban az ünnepi asztalra kerülnek a szokásos karácsonyi ételek – a bejgli, a halászlé, a töltött káposzta –, de miért ne vihetnénk egy kis újdonságot az asztalra? Ha idén valami különlegesre vágyunk, ezek az ünnepi fogások biztosan feldobják a menüt – és talán új kedvenccé is válnak a családban.
A leveshez:
- 30 g vaj
- 2 evőkanál olívaolaj (kb. 30 ml)
- 1 kis fej sárga hagyma (apró kockákra vágva, kb. 100 g)
- 4 gerezd fokhagyma (vékony szeletekre vágva)
- 450 g kelbimbó (megtisztítva, félbevágva)
- 500 ml zöldség- vagy csirkealaplé
- 480 ml habtejszín (30%-os)
- 1½ teáskanál só
- ½ teáskanál frissen őrölt fekete bors
- ½ teáskanál őrölt koriander
- 1 evőkanál friss citromlé (kb. fél citromból)
A ropogós baconös feltéthez:
- 4 szelet vastag bacon
- 10-15 db félretett kelbimbófél
- 1 evőkanál almaecet
- 1 teáskanál cukor
- ¼ teáskanál só
1. A leves alapja
Egy nagy lábasban, közepes lángon olvasszuk fel a vajat az olívaolajjal együtt. Adjuk hozzá a felaprított hagymát, és pároljuk kb. 4 percig, amíg üveges lesz. Ezután tegyük bele a fokhagymát, és pirítsuk még 2 percig, ügyelve, hogy ne barnuljon meg.
2. A kelbimbók pirítása
Tegyünk félre 10-15 félbevágott kelbimbót a későbbi tálaláshoz. A maradékot tegyük a lábasba, és forgassuk össze a vajas-hagymás alappal. Süssük 5 percig, amíg a kelbimbó élénkzöld lesz és kissé megpuhul.
3. Főzés
Öntsük fel az alaplével és a tejszínnel, majd adjuk hozzá a sót, borsot és koriandert. Forraljuk fel, majd fedő nélkül főzzük 15 percig, amíg a kelbimbó teljesen megpuhul és a lé kissé besűrűsödik.
4. Krémesítés
Vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a citromlevet. Tegyük a levest turmixgépbe (vagy használjunk botmixert), és 3-5 perc alatt pürésítssük teljesen simára, míg selymes, világoszöld krémet kapunk. Ha kihűlt közben, melegítsük újra tálalás előtt.
Ropogós bacon topping
1. Bacon sütése
A baconszeleteket tegyük hideg serpenyőbe, majd közepes lángon süssük 8-10 percig, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek. Papírtörlőn csepegtessük le, és aprítsuk fel.
2. Kelbimbó pirítása
A serpenyőben maradt baconzsírba dobjuk bele a félretett, vékonyra szeletelt kelbimbókat, és pirítsuk őket 3-4 percig, amíg a széleik ropogósak és kissé karamellizáltak lesznek.
3. Ízesítés
Adjuk hozzá az almaecetet, a cukrot és a sót, majd forgassuk össze. Végül keverjük bele az aprított bacont.
4. Tálalás
A forró levest kanalazzuk tálkákba, és halmozzuk a tetejére a ropogós bacon-kelbimbó keveréket.
Száraz pác:
- 1 kg csirkeszárny (kb. 10-12 darab)
- 1 evőkanál durva tengeri só (kb. 15 g)
- 1 evőkanál kristálycukor (kb. 12 g)
- 2 teáskanál sütőpor (nem szódabikarbóna!)
- ½ teáskanál nátrium-glutamát (opcionális)
Gránátalmás máz:
- 2 evőkanál semleges ízű olaj (pl. repce- vagy szőlőmagolaj, kb. 30 ml)
- 50 g kristálycukor (¼ csésze)
- 120 ml gránátalmaszirup (½ csésze)
- 2 evőkanál frissen őrölt fekete bors
- 2 teáskanál durva tengeri só
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál frissen reszelt szerecsendió
- 60 g pirított dió (durvára vágva, kb. ½ csésze)
- Durva tengeri só vagy pehely só a tálaláshoz (opcionális)
1. Száraz pácolás: A csirkeszárnyakat alaposan töröljük szárazra. Egy tálban keverjük össze a sót, cukrot, sütőport és (ha használunk) az MSG-t, majd forgassuk bele a szárnyakat. Tegyük a rácsra, alá tegyünk tálcát, és hagyjuk a hűtőben legalább 6 órán át, de inkább 24 órán keresztül pihenni fedetlenül.
2. Első sütés: Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra (légkeverés nélkül). A szárnyakat helyezzük sütőpapíros tepsire, és süsd 35-40 percig, amíg a zsír elkezd kisülni, és a bőr aranybarna lesz.
3. Máz elkészítése: Közben egy kis lábasban, közepes lángon hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá a cukrot, majd karamellizáljuk világos borostyánszínűre. Öntsük hozzá a gránátalmaszirupot, fűszereket (bors, fahéj, szerecsendió, só) és a diót. Főzzük 3-4 percig, amíg sűrű, ragacsos máz lesz belőle.
4. Glazírozás és második sütés: Emeljük a sütő hőfokát 220 °C-ra, majd kenjük be a szárnyakat a máz felével. Süssük 10 percig, fordítsuk meg, majd kenjük rá a maradék mázat. Süssük további 8-10 percig, amíg a bőr üvegesen fényes és kissé karamellizált lesz.
5. Tálalás: Szórjuk meg durva tengeri sóval vagy pirított dióval, és tálaljuk forrón.
Az alaphoz:
- 75 g finomra reszelt Parmigiano Reggiano
- 250 g darált graham keksz (vagy háztartási keksz)
- 60 g pirított pekándió (vagy dió, ha az könnyebben elérhető)
- 1 teáskanál reszelt citromhéj
- 50 g kristálycukor
- ½ teáskanál őrölt fahéj
- 60 g olvasztott vaj (+ kb. 10 g a forma kikenéséhez)
A töltelékhez:
- 1,1 kg szobahőmérsékletű krémsajt
- 270 g kristálycukor
- 120 ml tejföl
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 100 g finomra reszelt Parmigiano Reggiano
- 5 db szobahőmérsékletű tojás
1. Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra.
2. Készítsük el az alapot: a sajt finomra őröléséhez használjunk aprítót, majd tegyük félre. Ezután daráljuk le a kekszet és a pekándiót, adjuk hozzá a citromhéjat, fahéjat és cukrot, majd keverjük össze.
3. Adjuk hozzá a Parmigiano Reggianót kis adagokban, és keverjük el.
4. Fokozatosan öntsük hozzá az olvasztott vajat, amíg a keverék nedves homokra emlékeztet. Ha összenyomjuk az ujjaink között, össze kell állnia. Ha nem, adjunk még hozzá egy kevés vajat.
5. Béleljük ki egy tortaforma alját sütőpapírral, az oldalát pedig kenjük ki vajjal.
6. Öntsük bele a keveréket, majd egy mérőpohár aljával finoman nyomkodjuk le, hogy kb. 1 cm vastag réteget kapjunk.
7. Süssük 15-18 percig, amíg enyhén aranybarna nem lesz. Hagyjuk kihűlni.
8. Közben készítsük el a tölteléket: robotgéppel keverjük simára a krémsajtot.
9. Ajuk hozzá a cukrot, majd a tejfölt, vaníliát és a reszelt sajtot, majd keverjük krémesre.
10. Alacsony fokozaton egyesével ajuk hozzá a tojásokat, és dolgozzuk teljesen egyneművé.
11. Készítsünk vízfürdőt: egy tepsit töltsünk meg kb. 3-4 cm mélyen vízzel, majd helyezzük a sütőbe, és csökkentssük a hőmérsékletet 160 °C-ra.
12. A tortaforma alját tekerjük be alaposan két réteg alufóliába, hogy a víz ne szivárogjon be.
13. Öntsük a tölteléket az elősütött alapra, egészen a peremig.
14. Helyezzük a formát a vízfürdő közepébe, és süssük 1 óra 25 percig, amíg a torta közepe enyhén remeg, de a széle már megszilárdult.
15. Vegyük ki a sütőből, távolítsuk el a fóliát, majd hagyjuk a rácson kihűlni. Amikor teljesen kihűlt, tegyük a sajttortát a hűtőbe legalább 4-6 órára tálalás előtt.
(Food 52)
