Nagyon nem mindegy, mennyit eszünk a magyarok egyik kedvenc ételéből
október 31., 2025  ●  Gasztronómia  ●   in.hu

Nagyon nem mindegy, mennyit eszünk a magyarok egyik kedvenc ételéből

A savanyú káposzta évszázadok óta a magyar konyha egyik alapköve – akár köretként, akár főételként kerül az asztalra. Nem véletlen, hogy 2014-ben a Hungarikum Bizottság a Magyar Értéktárba is felvette mint kiemelkedő nemzeti értéket, a töltött káposzta pedig 2021-ben egy országos szavazáson bekerült a 10 legkedveltebb magyar étel közé.

Sokan elfelejtik, hogy a savanyú káposzta nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is. Vitaminokban, rostokban és probiotikumokban gazdag, így számos módon támogatja az immunrendszert és az emésztést. A Stanford Egyetem kutatói 2025-ben kimutatták, hogy már hét nap rendszeres fogyasztás után mérhetően csökkenti a bélsejtek károsodásátírja a vince.hu.

Nagyon nem mindegy, mennyit eszünk a magyarok egyik kedvenc ételéből
Fotó: Pixel-Shot/Shutterstock

Bár a savanyú káposzta igazi egészségbomba, nem ajánlott korlátlan mennyiségben fogyasztani, a Magyar Hírlap korábbi cikke szerint a biztonságos napi adag legfeljebb 200 gramm. A túlzott mennyiség megterheli a gyomor-bélrendszert, és kellemetlen panaszokat – például puffadást, hasmenést vagy görcsöket – is okozhat.

Különösen óvatosnak kell lenniük azoknak, akik gyomorfekéllyel, epeproblémákkal vagy emésztőrendszeri gyulladással küzdenek, hiszen a savanyúság irritálhatja a gyomrot, magas sótartalma pedig a vérnyomásra is kedvezőtlenül hathat.

Mértékkel fogyasztva azonban a savanyú káposzta értékes, természetes probiotikum, amely egyszerre ápolja a bélflórát és gazdagítja a magyar gasztronómia hagyományait.

Nyitókép: Ekateryna Zubal/Shutterstock
október 30., 2025  ●  Gasztronómia

Teremts halloweeni varázslatot ezekkel a boszorkányos…

október 27., 2025  ●  Gasztronómia

Ezeknél a leveseknél finomabbat és melengetőbbet nem…

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!