
A hideg esték megmentője ez a mennyei édesség
A tökéletes brownie egyszerre ízekben gazdag, csokoládés és lágy textúrájú, de az alábbi recept mindezt még egy szinttel megemeli. Ez a brownie-változat szinte könyörög egy gombóc vaníliafagyiért, de kiváló alapja lehet a házi jégkrémszendvicsnek is.
A the kitchn mennyei receptjében három fő célt tart szem előtt: legyen a textúra krémesen lágy, az íz mélyen csokoládés, és a tetején jelenjen meg az a jellegzetes fényes, repedezett kéreg. A lágy állag kulcsa, hogy több zsiradék legyen benne, mint liszt: ezért kerül bele 225 gramm vaj, egy plusz tojássárgája, mindössze 70 gramm liszt, és semmilyen lazítószer, hiszen a keserű és étcsokoládé kakaóvajtartalma bőven elég stabilitást ad.
Így készül a tökéletes vendégváró csokis keksz – recept!
- kevés semleges ízű olaj vagy sütőspray a tepsihez
- 225 g vaj
- 170 g jó minőségű keserű csokoládé (minimum 60%)
- 300 g kristálycukor
- 3 nagy tojás
- 1 nagy tojássárgája
- 2 tk vaníliakivonat
- 1 tk instant eszpresszópor (elhagyható)
- ½ tk só
- 70 g finomliszt
- 25 g kakaópor (lehetőleg holland)
- 150 g étcsokoládé chips vagy apróra vágott étcsokoládé

- Melegítsük elő a sütőt 165 °C-ra. Egy 22×33 cm-es fém tepsit kenjünk ki, majd béleljük ki sütőpapírral úgy, hogy két oldalt túllógjon.
- Olvasszuk fel a vajat és a keserű csokoládét alacsony lángon, gyakran keverve. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a cukrot és keverjük simára. Öntsük át egy nagy tálba, hagyjuk 5-10 percig hűlni.
- Adjuk hozzá a tojásokat és a tojássárgáját, egyenként, minden hozzáadás után alaposan elkeverve, míg a massza fényes és homogén lesz. Keverjük hozzá a vaníliát, az eszpresszóport (ha használjuk) és a sót.
- Szitáljuk bele a lisztet és a kakaóport, és spatulával óvatosan forgassuk össze, csak amíg a lisztcsíkok eltűnnek. Keverjük bele a csokichipset is.
- Simítsuk a masszát a tepsibe, és süssük 25-30 percig, amíg a közepe már nem lötyög.
- Hagyjuk teljesen kihűlni a tepsiben, majd a papír segítségével emeljük ki, tegyük vágódeszkára és szeleteljük 24 darabra.
Ha még ragacsosabb brownie-t szeretnénk, 20×20 cm-es négyzet alakú fém tepsiben süssük 40-45 percig, majd kihűlés után vágjuk 16 négyzetre a süteményt. Sőt, egy extra hozzávalót is kipróbálhatunk a receptben: a malátaport. Ha pedig még különlegesebb ízű brownie-ra vágyunk, ezt a pekándiós változatot ajánljuk.
Tárolás
- Szobahőmérsékleten: légmentesen zárva 1 hétig
- Hűtőben: 2 hétig
- Fagyasztva: 3 hónapig – tálalás előtt szobahőn felengedni

