Megfázástól szenvedsz? Az olaszok „csodalevese” tökéletes gyógyír lehet!
november 24., 2025  ●  Gasztronómia  ●   Csáka Eszter Csáka Eszterszerző fotója

Megfázástól szenvedsz? Az olaszok „csodalevese” tökéletes gyógyír lehet!

Olaszország gasztronómiájában számtalan izgalmas receptet találunk, ám a téli időszakban érdemes a figyelmünket a gyakran „olasz penicillinnek” emlegetett pastinára fordítani.  A leves hagyományosan megfázás vagy fáradtság esetén készítik, és bár nem tartalmaz gyógyszert, melegsége, krémessége és illata már egyetlen tál elfogyasztása után jobb kedvre derít.

A pastina szó magyarul „apró tésztát” jelent, arra utalva, hogy a fogás eredetileg tésztamaradékokból készült. A tésztadarabok formája eltérő lehet: a legnépszerűbb a csillag alakú, de kapható kerek, borsszemre emlékeztető változatban is. A lényeg, hogy a tészta átmérője ne legyen nagyobb 1,5-2 milliméternél. Mivel a mérete kisebb a megszokottnál, gyakran rizsként is funkcionál. Amellett, hogy gyakran főzik bele levesekbe, az sem ritka, hogy a rizottót megidéző egytálételt készítsenek belőle. Előbbi esetén leginkább a húsleveshez hasonlító végeredmény lesz, amihez aztán parmezánt, esetenként tojást adnak. A pastinára pedig nem véletlenül ragadt rá az „olasz penicillin” becenév, hiszen jellemzően akkor készítik el, amikor valaki megbetegedett.

Hozzávalók (6 adaghoz):
  • 2 liter csirkehúsleves;
  • 2 csésze apróra vágott édes hagyma (kb. 2 közepes fej);
  • 3 közepes méretű hámozott, durvára vágott sárgarépa;
  • 2 szár zeller, feldarabolva;
  • 6 gerezd fokhagyma, megtörve és megtisztítva;
  • friss kakukkfű;
  • 2 babérlevél;
  • 50-60 g parmezánhéj, plusz reszelt parmezán a tálaláshoz;
  • 120 g apró szemű pastina tészta (vagy más aprószemű tészta);
  • 2 csésze tépett csirkehús;
  • friss petrezselyem a tálaláshoz;
  • só, bors (ízlés szerint).
Így készítsük el:
  1. Első lépésként egy nagyobb lábasban forraljuk fel a csirkehúslevest a hagymával, a sárgarépával, a zellerrel és a fokhagymávan együtt, majd sózzuk is meg. Ezután vegyük le közepes lángra a tűzhelyet, és 10 perc alatt hagyjuk puhára főzni a zöldségeket.
  2. A zöldségeket szűrjük le, majd tegyük egy mixerbe nagyjából 1 merőkanálnyi alapléval együtt. Hagyjuk némileg kihűlni az egészet, majd turmixoljuk simára. Ezt kanalazzuk vissza a levesbe.
  3. Ezt követően jöhet hozzá a kakukkfű, a babérlevél és a parmezán héja is. Tekerjük fel közepes-magas lángra a tűzhelyet, adjuk hozzá a tésztát, aztán egyből vegyünk is vissza közepes-alacsony lángra. Főzzük az egészet nagyjából 15-20 percig, amíg a tészta kellően megpuhul, és az utolsó 3 percben adjuk hozzá a tépett, főtt vagy sült csirkehúst is.
  4. Végezetül vegyük le a tűzről és távolítsuk el a fűszernövényeket, illetve a parmezán héját.
  5. Tálaláskor reszeljünk a leves tetejére parmezánt, és szórjuk meg némi petrezselyemmel is.

(Drive)

Nyitókép: Az olaszok csodalevese, a pastina/Sergii Koval/Shutterstock
november 21., 2025  ●  Gasztronómia

Drágán árulják, az erdőben azonban könnyen hozzájutunk…

november 22., 2025  ●  Gasztronómia

Az ellentmondásos őszi ital, amelynek sötét múltja van

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!