
Megfázástól szenvedsz? Az olaszok „csodalevese” tökéletes gyógyír lehet!
Olaszország gasztronómiájában számtalan izgalmas receptet találunk, ám a téli időszakban érdemes a figyelmünket a gyakran „olasz penicillinnek” emlegetett pastinára fordítani. A leves hagyományosan megfázás vagy fáradtság esetén készítik, és bár nem tartalmaz gyógyszert, melegsége, krémessége és illata már egyetlen tál elfogyasztása után jobb kedvre derít.
A pastina szó magyarul „apró tésztát” jelent, arra utalva, hogy a fogás eredetileg tésztamaradékokból készült. A tésztadarabok formája eltérő lehet: a legnépszerűbb a csillag alakú, de kapható kerek, borsszemre emlékeztető változatban is. A lényeg, hogy a tészta átmérője ne legyen nagyobb 1,5-2 milliméternél. Mivel a mérete kisebb a megszokottnál, gyakran rizsként is funkcionál. Amellett, hogy gyakran főzik bele levesekbe, az sem ritka, hogy a rizottót megidéző egytálételt készítsenek belőle. Előbbi esetén leginkább a húsleveshez hasonlító végeredmény lesz, amihez aztán parmezánt, esetenként tojást adnak. A pastinára pedig nem véletlenül ragadt rá az „olasz penicillin” becenév, hiszen jellemzően akkor készítik el, amikor valaki megbetegedett.
- 2 liter csirkehúsleves;
- 2 csésze apróra vágott édes hagyma (kb. 2 közepes fej);
- 3 közepes méretű hámozott, durvára vágott sárgarépa;
- 2 szár zeller, feldarabolva;
- 6 gerezd fokhagyma, megtörve és megtisztítva;
- friss kakukkfű;
- 2 babérlevél;
- 50-60 g parmezánhéj, plusz reszelt parmezán a tálaláshoz;
- 120 g apró szemű pastina tészta (vagy más aprószemű tészta);
- 2 csésze tépett csirkehús;
- friss petrezselyem a tálaláshoz;
- só, bors (ízlés szerint).
- Első lépésként egy nagyobb lábasban forraljuk fel a csirkehúslevest a hagymával, a sárgarépával, a zellerrel és a fokhagymávan együtt, majd sózzuk is meg. Ezután vegyük le közepes lángra a tűzhelyet, és 10 perc alatt hagyjuk puhára főzni a zöldségeket.
- A zöldségeket szűrjük le, majd tegyük egy mixerbe nagyjából 1 merőkanálnyi alapléval együtt. Hagyjuk némileg kihűlni az egészet, majd turmixoljuk simára. Ezt kanalazzuk vissza a levesbe.
- Ezt követően jöhet hozzá a kakukkfű, a babérlevél és a parmezán héja is. Tekerjük fel közepes-magas lángra a tűzhelyet, adjuk hozzá a tésztát, aztán egyből vegyünk is vissza közepes-alacsony lángra. Főzzük az egészet nagyjából 15-20 percig, amíg a tészta kellően megpuhul, és az utolsó 3 percben adjuk hozzá a tépett, főtt vagy sült csirkehúst is.
- Végezetül vegyük le a tűzről és távolítsuk el a fűszernövényeket, illetve a parmezán héját.
- Tálaláskor reszeljünk a leves tetejére parmezánt, és szórjuk meg némi petrezselyemmel is.
(Drive)

