
Isteni, sütés nélküli csokoládétorta pisztáciakrémmel
Tészta
- 200 g pekándió vagy mogyoró, dió vagy kesudió
- 70 g kakaópor nyers kakaó vagy cukrozatlan kakaópor
- ½ teáskanál tengeri só
- 50 ml tiszta juharszirup vagy agavészirup, plusz 1-2 evőkanál, ha szükséges
Pisztáciakrém
- 150 g héjas pisztácia, nyers vagy pörkölt és sózatlan
- 50 ml tiszta juharszirup vagy agavészirup
- 2 teáskanál vanília kivonat
- 1 teáskanál matcha por (opcionális, színezéshez)
Párizsi krém
- 350 g hűtött, teljes zsírtartalmú konzerv kókusztej vagy kókuszkrém (csak a konzerv tetején található krémet használjuk)
- 170 g finomra vágott vegán étcsokoládé
- 60 g tiszta juharszirup vagy agavészirup
- ¼ teáskanál (1 g) tengeri só
- 50 g apróra vágott pisztácia a díszítéshez.

A héjas pisztáciát áztassuk 4 órán át egy tál vízben, vagy 30-60 percig forró vízben. Öblítsük le a vizet pisztáciáról, és ujjainkkal távolítsuk el a héját, amennyire csak lehet. Ha megfelelően beáztattuk, könnyen lejön.
Az alap elkészítése: A diót, a kakaóport és a sót tegyük egy konyhai robotgépbe, és keverjük össze, amíg finom morzsás állagú nem lesz. Adjuk hozzá a juharszirupot, és keverjük össze újra. A keveréknek tésztaszerűen tapadnia kell az ujjainkhoz. Ha nem tapad, adjunk hozzá még egy kis juharszirupot vagy vizet (1 evőkanálanként), és keverjük újra, amíg tapad.
Készítsük el a pisztáciapasztát: Helyezzük a meghámozott, áztatott pisztáciát, a juharszirupot, a vaníliát és a matchát egy nagy teljesítményű turmixgépbe vagy konyhai robotgépbe, és keverjük 5-10 percig, amíg igazán sima nem lesz. Keverés közben körülbelül minden percben kapargassuk le a keverőedény faláról a masszát.
Béleljük ki egy 23 cm-es tortaformát sütőpapírral, és tegyük félre.
Először az ujjainkkal kenjük a tésztát a tortaforma aljára és oldalára, majd egy kanállal vagy spatulával jól nyomkodjuk le. Tegyük a fagyasztóba 30 percre, amíg megkeményedik.
Ellenőrizzük, hogy a torta alapja szilárd-e. Ezután egy spatulával simítsuk el a pisztáciakrémet a tésztán, hogy egyenletes réteget képezzen. Tegyük a hűtőbe, amíg a párizsi krémet készítjük.
Készítsük el a párizsi krémet: Öntsük a kókusztejet egy serpenyőbe, és melegítsük fel, de ne forraljuk fel. A finomra vágott csokoládét tegyük egy hőálló tálba, és öntsük rá a felmelegített kókusztejet. Fedő nélkül hagyjuk állni 5 percig, majd keverjük simára. Ha a csokoládé nem olvadt meg teljesen, tegyük a tálat gőzfürdőre, hogy átmelegedjen. Keverjük hozzá a juharszirupot és a sót.
Öntsük a párizsi krémet a tortalapra. Óvatosan kopogtassuk meg a tortát, hogy a légbuborékok kijöjjenek, és ha szükséges, simítsuk el a tetejét egy spatulával. Hűtsük legalább 4 órán át, vagy egy éjszakán át.
A torta díszítése: Óvatosan vegyük ki a tortát a formából, és tegyük egy tálaló tányérra. Szórjunk apróra vágott pisztáciát a torta szélére.
Tárolás: Zárt edényben vagy műanyag fóliával letakart tányéron hűtőszekrényben legfeljebb 5 napig tárolható. Legfeljebb 3 hónapig fagyasztható, tálalás előtt egy nappal vegyük ki a hűtőből.
Olvasd el ezt is!
3 komfortétel a téli szezonra, amit a diétád is szeretni fog

