3 komfortétel a téli szezonra, amit a diétád is szeretni fog
november 16., 2025  ●  Gasztronómia  ●   in.hu

3 komfortétel a téli szezonra, amit a diétád is szeretni fog

Télre a legjobb olyan ételeket készíteni, amelyek melegen tartanak, és amelyek a legborúsabb napokat is feldobják. Íme néhány olyan komfortétel, amelyek nem dúskálnak a kalóriákban, mégis finomak és laktatóak.

1. Fűszeres marharostélyos
3 komfortétel a téli szezonra, amit a diétád is szeretni fog
Illusztráció
Fotó: Tatiana Volgutova/Shutterstock
Hozzávalók:
  • Alacsony kalóriatartalmú sütőspray
  • 750 g sovány marharostélyos, a látható zsírt eltávolítva, nagyobb darabokra vágva
  • 2 közepes lilahagyma, felszeletelve
  • 6 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 4 evőkanál paradicsompüré
  • 1 teáskanál paprika
  • 1 teáskanál szárított chili pehely
  • 2 teáskanál szárított rozmaring
  • 250 g passzírozott paradicsom (passata)
  • 300 ml forró marhahús alaplé
  • 4 babérlevél
  • Fél narancs lereszelt héja
  • 2 közepes sárgarépa, szeletelve
  • 1 közepes édeskömény, megtisztítva és szeletelve
  • 200 g zöldbab, szálkáit eltávolítva, 3-4 darabra vágva
  • 2 közepes cukkini, vastag szeletekre vágva
  • 2 paradicsom, félbevágva és felszeletelve
  • Friss petrezselyem aprítva a tálaláshoz
Elkészítés:
  1. Melegítsük elő a sütőt 150 °C-ra (légkeveréses: 130 °C, gáz: 2-es fokozat).
  2. Permetezzük meg a nagy, tapadásmentes lábast alacsony kalóriatartalmú sütősprayvel, majd magas hőfokon pirítsuk meg a marhahúst minden oldalán. Tegyük félre, majd ismételjük meg a másik adag hússal.
  3. Tegyünk a lábasba hagymát, fokhagymát és 3 evőkanál vizet, majd lefedve, alacsony hőmérsékleten pároljuk 10 percig, amíg megpuhul.
  4. Adjuk hozzá a paradicsompürét, paprikát, chili pelyhet, rozmaringot, passzitott paradicsomot, alaplevet, babérlevelet, narancshéjat, sót és borsot. Forrajuk fel, tegyük bele a húst, majd fedő alatt tegyük a sütőbe és pároljuk 2 órán át.
  5. Vegyük ki a sütőből, keverjük hozzá a zöldségeket, fedjük le újra, és süssük további 1 órán át, amíg minden megpuhul.
  6. Vegyük ki a babérleveleket, ellenőrizzük az ízeket, majd szórjuk meg a kész ételt friss petrezselyemmel és tálaljuk.
2. Lazac tört burgonyával
3 komfortétel a téli szezonra, amit a diétád is szeretni fog
Illusztráció
Fotó: freeskyline/Shutterstock
Hozzávalók:
  • 500 g újburgonya
  • Alacsony kalóriatartalmú sütőspray
  • 2 nagy, bőr- és szálka nélküli lazacfilé
  • 200 g koktélparadicsom, félbevágva
  • 200 g zöldbab, megtisztítva

Zöld szósz:

  • 40 g vízitorma
  • 40 g bébispenót
  • 4 evőkanál zsírmentes crème fraîche
  • 1 citrom reszelt héja és leve
Elkészítés:
  1. Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra (légkeveréses: 200 °C, gáz: 7-es fokozat).
  2. Rakjuk a burgonyát egy mély, tapadásmentes tepsibe (kb. 30x20 cm), enyhén sózzuk meg, majd permetezzük le sütőspray-vel, és süssük 20-25 percig (nagyobb burgonyáknál tovább).
  3. Villával vagy pohár aljával enyhén nyomkodjuk össze a burgonyákat, hogy megtörjenek, de ne essenek szét. Helyezzük rájuk a lazacot, paradicsomot és zöldbabot, spricceljük meg újra sütősprayvel, majd süssük további 10-15 percig, míg a lazac és a zöldbab megpuhul.
  4. Közben turmixoljuk össze a vízitormát, spenótot, crème fraîche-t, citromhéjat és citromlevet a szószhoz, és ízesítsük tetszés szerint.
  5. Osszuk szét a halat és a zöldségeket tányérokra és locsoljuk meg a szósszal. Tálalhatjuk melegen vagy hidegen.
3. Csirkés enchiladas
3 komfortétel a téli szezonra, amit a diétád is szeretni fog
Illusztráció
Fotó: JeniFoto/Shutterstock
Hozzávalók:
  • 3 nagy kaliforniai paprika (bármilyen színű), kimagozva, kisebb darabokra vágva
  • 2 nagy vöröshagyma, durvára vágva
  • 1-2 teáskanál szárított chipotle chili pehely (vagy sima chili pehely)
  • Alacsony kalóriatartalmú sütőspray
  • 325 g konzerv édes kukorica, lecsepegtetve
  • 400 g konzerv fekete bab, leöblítve és lecsepegtetve
  • 4 bőr nélküli, csont nélküli csirkemell
  • 500 g sűrített paradicsom
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1 nagy gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 2 teáskanál őrölt kömény
  • 80 g csökkentett zsírtartalmú cheddar sajt, durvára reszelve
  • 4 újhagyma, vékonyra szeletelve
  • Natúr túró, tálaláshoz
  • Vegyes saláta, tálaláshoz
Elkészítés:
  1. Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra (légkeverés 180°C).
  2. Tegyük a paprikát, hagymát, egy csipet chili pelyhet, sót és borsot egy nagy, tapadásmentes tepsibe vagy sütőtálba (kb. 36x26 cm). Permetezzük le alacsony kalóriatartalmú sütősprayvel, keverjük jól össze, és süssük 25 percig. Félidőben forgassuk meg.
  3. Adjuk hozzá az édes kukoricát és a fekete babot. A csirkemelleket enyhén sózzuk és borsozzuk, és rendezzük őket a zöldségek tetejére. Keverjük össze a paradicsomszószt a paradicsompürével, fokhagymával, köménnyel és a maradék chili pehellyel, majd öntsük rá a csirkére és zöldségekre. Fedjük le alufóliával, és süssük további 30 percig.
  4. Vegyük le a fóliát, és süssük még 10 percig, amíg a szósz besűrűsödik és a csirke teljesen átsül.
  5. Tálaljuk natúr túróval és friss, vegyes salátával.

Forrás: Independent

Nyitókép: Illusztráció/Arina P Habich/Shutterstock
november 22., 2025  ●  Gasztronómia

Az ellentmondásos őszi ital, amelynek sötét múltja van

november 21., 2025  ●  Gasztronómia

Drágán árulják, az erdőben azonban könnyen hozzájutunk…

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!