Hogyan készítsd a tökéletes rizottót: 5 szakértői tipp és 2 könnyű recept
szeptember 21., 2025  ●  Gasztronómia  ●   in.hu

Hogyan készítsd a tökéletes rizottót: 5 szakértői tipp és 2 könnyű recept

Krémes, ízes és rendkívül sokoldalú, és bár a recept türelmet kíván, néhány okos trükkel még a hétköznapi szakácsok is elérhetik az éttermi szintet. Amikor a kényelemételekről van szó, kevés fogás tud vetekedni egy jól elkészített rizottóval. Íme, a legjobb tippek a tökéletes rizottó elkészítéséhez, valamint két recept, amelyeket érdemes kipróbálni otthon.

A National Rice Week ( Nemzetközi Rizs Hét) alkalmából (szeptember 8–14.) a Rice Association összegyűjtötte a legjobb tippeket a tökéletes rizottó elkészítéséhez, valamint két receptet, amelyeket érdemes kipróbálni otthon.

  1. Pirítsuk meg a rizst vajban vagy olívaolajban, hogy intenzívebb ízt kapjon, és a szemek megtartsák állagukat.

  2. Használjunk forró alaplevet: a hideg alaplé károsíthatja a rizsszemeket, míg a forró alaplé mélyíti az ízeket.

  3. Okosan adagoljuk az alaplevet: elfelejthetjük a folyamatos keverést, a legtöbbet korán hozzáadhatjuk, és az utolsó pár percben pótoljuk szükség szerint.

  4. A főzés végén keverjük bele a sajtot, majd egy utolsó löttyintés alaplével adjunk neki plusz krémességet.

  5. Egy csepp bor-ecet vagy citromlé a tálalás előtt remekül ellensúlyozza a zsírosságot.

Sült gombás rizottó (főre)

Elkészítési idő: 25 perc | Főzési idő: 30–35 perc

Hozzávalók:

  • 30 g szárított vargánya

  • 50 g vaj

  • 2 kis hagyma, apróra vágva

  • 2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

  • 250 g csiperkegomba, szeletelve

  • 250 g Arborio rizs

  • 100 ml száraz sherry

  • 500 ml zöldségalaplé

  • Tálaláshoz: reszelt Parmigiano Reggiano és aprított petrezselyem

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 160 °C-ra.

  2. Áztassuk a szárított gombát 400 ml forró vízben 15 percig, majd vágjuk fel és tartsuk meg a levét.

  3. Egy nagy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, pirítsd a hagymát, fokhagymát és a gombákat 3-4 percig. Adjuk hozzá a rizst, és keverjük át a vajjal. Öntsük hozzá a sherryt, majd redukáljuk a felére. Ezután adjuk hozzá az alaplevet és a gombalét, forraljuk fel, majd öntsük át egy sütőtálba.

  4. Fedjük le, és süssük 30-35 percig, amíg a rizs puha, de még van szósz a tálban.

  5. Tálaljuk sajttal és petrezselyemmel.

Tipp: egy kis kockázott chorizo extra ízt adhat.

Garnélarákos, borsós, kecskesajtos rizottó (4 főre)

Elkészítési idő: kb. 30 perc

Hozzávalók:

  • 2 ek olívaolaj

  • 1 hagyma (kb. 150 g), finomra vágva

  • 3 gerezd fokhagyma, aprítva

  • 200 g Arborio rizs

  • 120 ml száraz fehérbor

  • 1,2 l zöldségalaplé vagy tengeri alaplé

  • 200 g fagyasztott garnélarák

  • 200 g fagyasztott borsó

  • 100 g kecskesajt, morzsolva

Elkészítés:

  1. Melegítsük fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben, és pároljuk a hagymát kb. 6 percig.

  2. Adjuk hozzá a fokhagymát, és pirítsuk további 1 percig.

  3. Szórjuk bele a rizst, és 1 percig pirítsuk, folyamatosan keverve.

  4. Öntsük hozzá a bort, és főzzük, míg a rizs felszívja.

  5. Adagoljuk az alaplevet merőkanalanként, mindig várva, míg a rizs felszívja. Főzzük kb. 15–18 percig, amíg krémes és al dente nem lesz.

  6. Amikor majdnem kész, keverjük bele a garnélarákot és a borsót, majd főzzük további 5 percig.

  7. Adjuk hozzá a kecskesajtot, keverjük össze, majd ízesítsük.

  8. Hagyjuk pár percig pihenni tálalás előtt.

Tipp: a garnélarák helyett használhatunk csirkét vagy sütőtököt, ha vegetáriánus verziót készítenénk.

Nyitókép: Food magic/Shutterstock

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!