
Hogyan készítsd a tökéletes rizottót: 5 szakértői tipp és 2 könnyű recept
A National Rice Week ( Nemzetközi Rizs Hét) alkalmából (szeptember 8–14.) a Rice Association összegyűjtötte a legjobb tippeket a tökéletes rizottó elkészítéséhez, valamint két receptet, amelyeket érdemes kipróbálni otthon.
-
Pirítsuk meg a rizst vajban vagy olívaolajban, hogy intenzívebb ízt kapjon, és a szemek megtartsák állagukat.
-
Használjunk forró alaplevet: a hideg alaplé károsíthatja a rizsszemeket, míg a forró alaplé mélyíti az ízeket.
-
Okosan adagoljuk az alaplevet: elfelejthetjük a folyamatos keverést, a legtöbbet korán hozzáadhatjuk, és az utolsó pár percben pótoljuk szükség szerint.
-
A főzés végén keverjük bele a sajtot, majd egy utolsó löttyintés alaplével adjunk neki plusz krémességet.
-
Egy csepp bor-ecet vagy citromlé a tálalás előtt remekül ellensúlyozza a zsírosságot.
Elkészítési idő: 25 perc | Főzési idő: 30–35 perc
Hozzávalók:
-
30 g szárított vargánya
-
50 g vaj
-
2 kis hagyma, apróra vágva
-
2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
-
250 g csiperkegomba, szeletelve
-
250 g Arborio rizs
-
100 ml száraz sherry
-
500 ml zöldségalaplé
-
Tálaláshoz: reszelt Parmigiano Reggiano és aprított petrezselyem
Elkészítés:
-
Melegítsük elő a sütőt 160 °C-ra.
-
Áztassuk a szárított gombát 400 ml forró vízben 15 percig, majd vágjuk fel és tartsuk meg a levét.
-
Egy nagy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, pirítsd a hagymát, fokhagymát és a gombákat 3-4 percig. Adjuk hozzá a rizst, és keverjük át a vajjal. Öntsük hozzá a sherryt, majd redukáljuk a felére. Ezután adjuk hozzá az alaplevet és a gombalét, forraljuk fel, majd öntsük át egy sütőtálba.
-
Fedjük le, és süssük 30-35 percig, amíg a rizs puha, de még van szósz a tálban.
-
Tálaljuk sajttal és petrezselyemmel.
Tipp: egy kis kockázott chorizo extra ízt adhat.
Elkészítési idő: kb. 30 perc
Hozzávalók:
-
2 ek olívaolaj
-
1 hagyma (kb. 150 g), finomra vágva
-
3 gerezd fokhagyma, aprítva
-
200 g Arborio rizs
-
120 ml száraz fehérbor
-
1,2 l zöldségalaplé vagy tengeri alaplé
-
200 g fagyasztott garnélarák
-
200 g fagyasztott borsó
-
100 g kecskesajt, morzsolva
Elkészítés:
-
Melegítsük fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben, és pároljuk a hagymát kb. 6 percig.
-
Adjuk hozzá a fokhagymát, és pirítsuk további 1 percig.
-
Szórjuk bele a rizst, és 1 percig pirítsuk, folyamatosan keverve.
-
Öntsük hozzá a bort, és főzzük, míg a rizs felszívja.
-
Adagoljuk az alaplevet merőkanalanként, mindig várva, míg a rizs felszívja. Főzzük kb. 15–18 percig, amíg krémes és al dente nem lesz.
-
Amikor majdnem kész, keverjük bele a garnélarákot és a borsót, majd főzzük további 5 percig.
-
Adjuk hozzá a kecskesajtot, keverjük össze, majd ízesítsük.
-
Hagyjuk pár percig pihenni tálalás előtt.
Tipp: a garnélarák helyett használhatunk csirkét vagy sütőtököt, ha vegetáriánus verziót készítenénk.

