Így készítsd el otthon a világ legfinomabb csokoládéját
november 20., 2025  ●  Gasztronómia  ●   in.hu

Így készítsd el otthon a világ legfinomabb csokoládéját

Nem csoda, hogy a dubai csoki villámgyorsan virálissá vált. Az egész textúra egyszerre tűnik könnyűnek és gazdagnak – már-már habosnak. De vajon otthon is el tudjuk elkészíteni? Az alábbi recepttel biztosan!

Hozzávalók

  • 40 g vaj vagy kókuszolaj (3 evőkanál)
  • 140 g kadayifi tészta (kb. 2 bögre, lazán tömve)
  • 200-220 g pisztáciakrém (1 üveg)
  • 2 evőkanál tahini
  • 1 csipet (kb. 1/4 teáskanál) só
  • 30 g fehércsokoládé (kb. 3 evőkanál)
  • 1-4 csepp zöld ételfesték (opcionális)
  • 340 g tejcsokoládé (kb. 2 bögre), ebből 40 g külön fél téve

Eszközök

  • 2 db nagyobb (1 cm mély, 20 cm hosszú) szilikon csokiforma
  • Hőálló keverőtál
  • Spatula
Elkészítés
  1. A vaj kétharmadát (kb. 25 g) egy nagy serpenyőben felolvasztjuk.
  2. Hozzáadjuk a felaprított kadayifit, és 8-10 perc alatt aranybarnára pirítjuk.
  3. Tálba tesszük, és azonnal hozzákeverjük a pisztáciakrémet, a tahinit és a sót.
  4. A szilikon formákat tepsire helyezzük.
  5. Vízgőz fölött megolvasztjuk a fehércsokit, hozzákeverjük a zöld színezéket, majd a formák aljába csorgatjuk díszítésként. Betesszük a fagyasztóba.
  6. Vízgőz fölött megolvasztjuk a tejcsoki nagy részét a maradék vajjal (kb. 15 g).
  7. Lehúzzuk a tűzről, majd hozzákeverjük a félretett 40 g tejcsokit.
  8. A formák alját és oldalát vékony csokiréteggel kikenjük, és 10 percre fagyasztóba tesszük.
  9. A pisztáciás tölteléket egyenletesen belesimítjuk a formákba.
  10. A maradék tejcsokival befedjük, tetejét spatulával elsimítjuk.
  11. Hűtőben legalább 40 percig dermesztjük, majd kifordítjuk a formából. 

Tippek

  • A fehércsoki helyett használhatunk ruby csokoládét, ha rózsaszín dekorációt szeretnénk.
  • A tejcsoki helyett készíthetjük étcsokival is.

Tárolás

Hűtőben, zárt dobozban 3 hétig eláll.

A végeredmény? Egy szinte hihetetlenül ropogós, kiegyensúlyozott, pisztáciás csokoládé – amit bármikor elkészíthetünk otthon.

(The Kitchn)

Nyitókép: fast-stock/Shutterstock
november 23., 2025  ●  Gasztronómia

A hideg esték megmentője ez a mennyei édesség

december 22., 2025  ●  Gasztronómia

3 különleges karácsonyi fogás, ami feldobja az ünnepi…

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!